Varo liukkaita!

0
Liukuesteet ovat suureksi avuksi liukkailla keleillä.

Kun talvisää muuttuu nopeasti tai ilma lauhtuu, muuttuu jalankulkukeli usein hyvin liukkaaksi. Lähipäivinä voikin olla luvassa vaarallisen liukasta eli niin sanottua pääkallokeliä.

Erityisen varovainen ulkona kannattaa olla niinä päivinä, kun lumen pintaan muodostuu sulamisvettä ja se pääsee jäätymään uudestaan. Myös jään päälle tiivistyvä kosteus voi tehdä siitä hyvin liukkaan.

LähiTapiolan kokemuksen mukaan liukastumistapaturmat tapahtuvat usein kotipihassa tai muuten arkisissa tilanteissa, joissa niitä ei odota. Roskat saatetaan esimerkiksi lähteä viemään tai postit hakemaan tohvelit jalassa tai koira ulkoiluttaa tennareissa.

Liukastumistapaturmat ovat talvikuukausina yksiä yleisimpiä vakuutusyhtiöiden korvaamia henkilövahinkoja.

Tyypillisiä liukastumisista seuraavia vammoja ovat luunmurtumat, venähdykset ja ruhjeet, ja useimmin sattuu käsiin, kylkiin, polviin ja nilkkoihin. Vakavimmat vammat liittyvät usein tilanteisiin, joissa pää osuu kovaan maahan.

Liikkua kannattaa aina, mutta nyt varovaisuutta peliin.