Veera Kuulan voittonovelli ilmestyy kuun lopussa

0
Veera Kuula harrastaa kirjoittamista ja piirtämistä. Hänen haastattelunsa julkaistiin 27.8.2021 Somero-lehdessä (luettavissa yhä Lehtiluukusta).

Somerolainen Veera Kuula teki viime vuonna äänikirjoja tuottavan VoiceBooksin kanssa kustannussopimuksen novellistaan Takaisin kotiin. Kustannusyhtiö järjesti yhteistyössä Näkövammaliiton kanssa novellikilpailun, johon saivat ottaa osaa sekä lukiolaiset että yliopisto-opiskelijat, jotka kilpailivat omissa sarjoissaan.

Kuula voitti lukiosarjan.

– Novellini on nuorten aikuisten kirjallisuutta. Kirjoitan paljon tunteiden, kuvailun ja muistojen kautta. Kuvaan koristeellisesti ja abstraktimmin kohdat, missä voin palata henkilön ajatuksiin. On tuskallista kirjoittaa vaikkapa, että henkilö menee kauppaan tai keittiöön, koska se on liian tavallista, Veera Kuula kuvailee.

Kuulan novellin julkaisupäivä on 31.1. ja sen jälkeen alkaa virallinen myynti eri alustoilla.

– Onnittelumme Veeralle rohkeudesta julkaista työnsä ja toivomme, että saamme kuulla tulevaisuudessa lisää hänen tarinoitaan, heittää terveiset lehden välityksellä tuottaja Tero-Juhani Kojo The VoiceBooksista.

– On ollut upeaa olla mukana tuottamassa ja kustantamassa tällaista nuoria kannustavaa työtä, joka uskoakseni tuottaa hyvää uutta satoa kirjailijarintamalle. Tämä oli ensimmäinen järjestämämme novellikirjoituskilpailu ja se onnistui erinomaisesti.

– Tavoitteenamme on innostaa nuoria kirjoittamaan hyviä tarinoita. Tekeillä on tämän kilpailun innostamana myös kauaskantoisempi valtakunnallinen projekti, jossa yläkoululaisia ja lukiolaisia opetetaan ja kannustetaan lukemaan ja kirjoittamaan tekstejä äänikirjan koko arvoketjua hyödyntäen.

Kisassa menestyneet novellit ovat Kojon mukaan todiste siitä, että kirjoittamisen taitoa ei olla Suomessa hukattu ja että maastamme tulee nousemaan monia uusia kirjailijoita, joilla on tarinankerronta ja luovuus kytemässä odottaen liekkiin syttymistä.

– Valitsimme novellin genreksi kisaan sen vuoksi, että se on lyhyen mittansa vuoksi haastava ja kuitenkin juuri äänikirjamuodossa erinomaisen mukavan pituinen kuunneltava esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä, lenkillä tai automatkalla. Novellissa on mielestämme potentiaalia äänikirjamaailman uudeksi ilmiöksi

 

Lukiosarjan parhaat

1. Veera Kuula, Someron lukio: Takaisin Kotiin

2. Lotta Tuominen, Helsingin kielilukio: Kaikki Syksyn Värit

3. Gino Arban, Järvenpään lukio: Musta Latikko