Vuonna 2017: Tsekatkaa ensin kotikylän tarjonta

0
Joensuuntien varressa on useita tyhjiä liiketiloja, esimerkiksi Valtaharjun talon päädyssä runsas sata neliömetriä.

Somero-lehti 10.1.2017

Teksti ja kuvat Merja Ryhtä

Someron keskustassa on liiketilojen osalta vuokraajan ja ostajan markkinat. Liiketilaa on tarjolla useammassakin kohteessa, esimerkiksi Valtaharjun talossa runsaan 100:n sekä 43 neliön tilat, Rostinkulmassa Kiiruuntien puolella 60 neliön verran toimistotilaa ja apteekin entisessä toimipaikassa Kiinteistö Oy Värimaan rakennuksessa runsaat 340 neliömetriä.

Kaupungin elinkeinoasiantuntija Tanja Uusitalo luettelee keskustaajamassa olevan vapaana teollisuushalleja ja -tiloja ainakin Takalan, Jaatilan ja Palman teollisuusalueilla. Joensuuntien varressa on pieniä ja isompiakin liikehuoneistoja. Toimistohotelli on avattu Heikintien varteen.

– Positiivista on se, että Saukon liiketalo on täynnä, samoin Rostinkulman Joensuuntien varren huoneistot. Pienyritystalo Nuppulinnassa on enää yksi tyhjä työtila tarjolla, periaatteessa Nuppulinna on täysi, sanoo elinkeinoasiantuntija.

Tanja Uusitalo on mielissään, että Somerolla on vielä kivijalkayrityksiä. Monella paikkakunnalla ne ovat vähentyneet, kun ostoksi tehdään entistä enemmän nettikaupoista.

– Kun aikoo ostaa palveluita ja tavaroita, niin kannattaa tsekata ensin oman kaupungin tarjonta ja palvelut. Ensimmäinen tae kivijalkayritysten säilymiselle on, että niiden palveluja käytetään, tokaisee Uusitalo.

Hän laskee, että Someron kaupungilta paikkakunnan liiketilojen ja teollisuushallien tarjontaa kysellään kerran, kaksi kuukaudessa.

– Kaupungilta tiedustellaan yrityspaikkaa, kun toiminnalle on jotain erityistarpeita. Esimerkiksi ulkomaankauppaa tekevä nyhtökaurafirma olisi tarvinnut spesiaalimpaa halli- ja varastotilaa. Kun sitä ei ollut valmiina tarjolla, valitettavasti yritys ei rantautunut Somerolle.

Taantuma on tehnyt myös sen, että työhuonetta halajavat ovat siirtäneet oman toimiston hankintapäätöstä tuonnemmaksi.

– He sinnittelevät kotinurkissa ja pirtin pöydän ääressä. Näin he säästävät muutaman euron vuokramenoissa, toteaa Uusitalo.

Harjun yrityspellolle ei ole saatu rantautumaan uusia yrityksiä.

– Paalutus näyttää olevan kirosana. Toisaalta moni hankkii mieluummin valmiin hallin kuin rakentaa sen itse, tuumii elinkeinoasiantuntija.

Ruunalan uudelta kaavalta odotetaan paljon.

– Se on aivan keskustan tuntumassa. Vieressä on jo Palman yritysalue, josta on hyviä kokemuksia, sanoo elinkeinoasiantuntija Tanja Uustalo.

Hän kehottaa tilojen tarjoajia, niin yksityisiä kuin yrityksiä, ottamaan yhteyttä häneen, Someron kaupungin elinkeinoasiantuntijaan, tai kehittämisasiantuntija Juuso Alataloon .

– Tällä hetkellä kaupungin sivuilla on näytillä vain osa tarjolla olevista vapaista tiloista. Koko kylän tarjonta on hyvä saada esiin yksiin kansiin. Sieltä vaihtoehdot on helppo selata.

Tyhjää liiketilaa Suomen joka kolkassa

Joensuuntien varren suurin vapaa liiketila on Kauppakioskin vieressä, talossa jossa viimeksi toimi M-market. Tarjolla on 1 373 neliötä, joka joko vuokrataan tai myydään kokonaisuutena tai osissa. Tilat omistaa Palmorata Oy ja niitä hallinnoi Trevian, joka toimii koko Suomen alueella ja ulkomaillakin.

– Someron tiloja on kyselty harvakseltaan. Jonkin verran tiedusteluja on tullut talon toisesta päästä, jossa toimi ennen pizzeria. Se on noin 300 neliönmetrin suuruinen. Mutta ei sitä koskaan tiedä; tilojen tarvitsija löytyy monasti hyvinkin läheltä, kertoo Trevianilla työskentelevä Veli-Matti Kotipelto , joka markkinoi tiloja entisessä M-marketissa.

Hän arvelee, että rakennuksessa voisi menestyä esimerkiksi kenkä- tai huonekalukauppa, ehkä halpatavarakauppakin. Kotipelto pohtii, että tiloihin voisi sopia myös liikuntapalveluyritys.

– Rakennus on hyvällä paikalla. Ei Somerolta parempaa tilaa voisi löytää: aivan keskustassa, katutasossa ja parkkitilaa ympärillä. Olemme valmiit remontoimaan taloa yrittäjän toiveiden mukaiseksi, lupaa Kotipelto.

Veli-Matti Kotipellosta tyhjät liiketilat eivät ole pelkästään Someron ongelma.

– Tyhjää tilaa tuppaa olemaan hyvilläkin liikepaikoilla. Pitkin Suomea on samanlainen tilanne. Vain muuttovoittoisissa kasvukeskuksissa liiketiloihin saadaan helpommin yrittäjiä.

Matalasuhdannetta on eletty jo jonkin aikaa.

– Somerolla on kuitenkin vireä ilmapiiri; alakulo ei ole vallannut yrittäjiä. Kesällä keskusta on hyvinkin eloisa. Sitä paitsi tällaistahan tämä on: välillä on hiljaisempaa, välillä vilkkaampaa. Aina sateen jälkeen tulee pouta, tietää Veli-Matti Kotipelto.

Hän kehuu Someron kaupungin elinkeinotoimea aktiiviseksi.

– Minulle on annettu suuntaviivoja, minkälaisista toiminnoista Somerolla on puute ja mitä tänne tarvittaisiin.