
Kohtaamaan ihmisiä ja auttamaan heitä
Ystävä soitti Anne Leppälälle, että Someron seurakunnassa on auki diakonin sijaisuus, joka sopisi hyvin hänelle. Samana iltana Leppälä jätti hakemuksen. Suunnitelmana B oli kysyä töitä Someron päivähoidosta tai sosiaalitoimesta, jos hän ei diakonin pestiä saakaan.
63-vuotias Leppälä halusi päättää työuransa Somerolla. Työmatkojen ajaminen A-klinikalle Saloon ja muihin toimipisteisiin alkoi kypsyttää naista.
Hän on tyytyväinen päätökseensä.
– On ilo tehdä diakonin monipuolista työtä; kohdata ihmisiä ja auttaa heitä. Sen olen oppinut jo lapsuudenkodista, että jokainen ihminen on arvokas ja tärkeä.
– Opeteltavaa ja haasteita on, mutta diakonina saan käyttää lastentarhanopettajan, sosionomin ja musiikkiterapeutin koulutustani ja aiempien töiden kokemuksia, kertoo A-klinikalla 11 vuotta ohjaajana työskennellyt Leppälä.
Sitä ennen hän oli Someron kaupungilla päivähoidon esimiehenä 22 vuotta.
Ympyrä sulkeutuu.
Leppälän työstä 40 prosenttia on kasvatusta eli esimerkiksi lasten kerhojen vetämistä ja rippikoulutyötä. Olokolo-kerho seurakuntakeskuksessa on tarkoitettu 1.–6. luokkalaisille ja Oinasjärven koulun kerho 1.–4. luokkalaisille. Niissä askarrellaan, lauletaan ja soitellaan. Viimeksi Olokololla leivottiin tikkarikakku.
– Kyllä nuoret tarvitsevat tällaista mummuikäistäkin, tuumaa Leppälä.
Leppälän työstä 60 prosentin osuus on diakoniaa, ihmisten kuuntelemista ja avun etsimistä heille. Vastaanotto on keskiviikko- ja torstaiaamuisin diakoniatoimistossa seurakuntakeskuksessa. Muillekin ajoille sovitaan tapaamisia. Kotikäyntejä tehdään myös.
Työ on myös kerhojen vetämistä, joissa ihmiset kohtaavat toinen toisiaan. Seurakunnalla on useita kerhoja; on Keskiviikkokerhoa, Torstaipiiriä, Vammaisklubia, Koisthuhdan kerhoa, Liisan kammaria, päiväpiirejä ja hartaushetkiä Tervaskannossa. Esimerkiksi Somerniemen seurakuntatalolla on päiväpiiri torstaisin. Sinne kokoontuville eläkeikäisille on luvassa esimerkiksi musiikkimaalausta.
– Ei tarvitse osata piirtää. Musiikki soi ja me maalaamme väreillä. Puramme tunteita, selvittää Leppälä.
– Ihmisten elämä on täynnä monenlaista hässäkkää ja suorittamista. Moni on tunteiden kanssa hukassa. Musiikki on siihen oiva purkautumiskeino.
– Helposti elämä vaan vie. Kannattaa pysähtyä, huokaista ja kuunnella sisintään.
Musiikki on kuulunut Anne Leppälän elämään lapsesta saakka.
– Kun tulin koulusta, istuin pianon ääreen ja aloin soittaa. Musiikin kautta ja avulla purin tuntojani ja hoidin itseäni.
Nyt hän voi työssään säestää virsiä, laulella nuorten kanssa ja rumpujen puutteessa paukuttaa ämpäriäkin.
Anne Leppälä sanoo laulamisen, soittamisen ja improvisoimisen käyvän terapiasta. Hän antaa vinkin. Jos kotona jokin asia harmittaa tai surustuttaa, niin kannattaa laittaa mielimusiikki soimaan. Se rauhoittaa.
Tai ottaa tyhjä ämpäri ja alkaa taputella sen pohjaa, improvisoida. Tai tanssahdella itsekseen tai vaan istua ja heilutella käsiään ja jalkojaan musiikin tahtiin.
Kaikkeen tuohon voi purkaa tuntojaan.
Anne Leppälän sijaisuus kestää lokakuun alkuun 2023. Silloin Katri Tuorin pitäisi palata töihin Somerolle.
Someron seurakunnalla on 1,6 tekijän työpanos diakoniassa, Heidi Sipon ja Anne Leppälän.
Yhteisvastuukerääjät ilmoittautukaa
Someron seurakunta järjestää maaliskuussa, 26.3. Yhteisvastuukeräyspäivän kauppojen edustoilla ja eteisissä.
– Jos haluat tulla mukaan kerääjäksi, niin ilmoittaudu minulle, kehottaa diakoni Heidi Sippo.
Keräyspaikoilla on luvassa myös musiikkia. Anne ja Pekka Leppälä laulavat ja soittavat.
Yhteisvastuu 2022 auttaa lapsia ja nuoria. Teema on koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttaminen niin Suomessa kuin maailmalla.
Lapset ja nuoret ovat joutuneet etäopiskelemaan. Kohtaamiset toisten nuorten kanssa ovat jääneet vähiin koulussa, opinnoissa, harrastuksissa ja riennoissa.
– Moni kärsii yksinäisyydestä; on ahdistunut ja toivoton. Tarvitsee tukea ja turvallisia aikuisia arkeensa, sanoo Sippo.
Yhteisvastuu kotimaisena kumppanina on Lasten ja nuorten keskus, jossa kehitetään ja laajennetaan muun muassa etsivän nuorisotyön Saapas-toimintaa uusille paikkakunnille sekä uutuutena myös kouluihin. Verkossakin autetaan NettiSaappaassa.
Varoilla kehitetään ja laajennetaan myös moottoripaja- sekä perheystävätoimintaa. Somerolla keräyksen paikallinen osuus suunnataan nuorten moottoripajalle.
Ulkomaanapu menee Etelä-Sudaniin, joka toipuu sisällissodasta. Monien muiden maiden tapaan Etelä-Sudanin koulut suljettiin, ja lasten ja nuorten koulunkäynti keskeytyi. Etelä-Sudanissa lasten ja nuorten turvallista paluuta opetuksen pariin tuetaan muun muassa kunnostamalla kouluja ja parantamalla perheiden tilannetta toimeentulomahdollisuuksien ja ruokaturvan saralla.
Keräysvaroja suunnataan myös alueille, joissa kuivuus, tulvat, myrskyt, maanjäristykset, poliittiset selkkaukset tai äkilliset onnettomuudet yllättävät.