Anita Hallapelto keskustelee teeveessä hyväntekeväisyydestä

0
Senioriseisake-ohjelman vetäjä Kimmo Kiljunen (oik.) haastatteli somerolaisen Anita Hallapellon lisäksi yhteiskuntapolitiikan lehtori Tuomo Laihialaa (maski).

Yrittäjä Anita Hallapelto sanoo, ettei hyvän mielen tekeminen toiselle ole paljosta kiinni.

– Kun laitamme voimamme ja ropomme yhteen, niin apu ja siitä saatava hyöty kertaantuu. Kaikki pystyvät auttamaan, ja se antaa niin paljon kaikille osapuolille. Se on yksinkertaisesti kivaa. Auttaminen on lopulta aika simppeli juttu, toteaa Hallapelto.

Joitakin vuosia sitten hän järjesti muutamalle kehitysvammaiselle nuorelle naiselle hemmottelupäivän yrityksessään Muotiputiikki Helmessä. He saivat päälleen mekot, kasvoihin meikit ja hiuksiin kampauksen. Lopuksi Kyösti Mäki-Mattila helli naisjoukkoa laulullaan.

– Se oli päivä prinsessana. Sen jälkeen on tullut kaikenlaista auttamista yksin ja yhdessä, Laitalainen Joulu suurimpana juttuna.

Tonkka on juuri kumottu pankin pöydälle. Raimo Rönkkö, Anita Hallapelto, Juha Wiskari, Sami Suikkanen ja Juho Pettersson alkavat laskea, paljonko hyväntekeväisyyskeräys tuotti tänä vuonna.

Laitalainen Joulu on osoitus, että paikallisella tasolla pystyy tekemään hyvää yksinkertaisella konseptilla.

Rotarit järjestävät keräysluvat ja tilisiirtolomakkeet. Yksityiset ihmiset, yritykset ja yhteisöt järjestävät tapahtumia. Keräystonkka siirtyy paikasta toiseen. Ja sinne sujautetaan rahaa. Seurakunnan diakonia ohjaa rovot yksinäisille ja vanhuksille, ja MLL lapsiperheille. Keräyssummasta on iso apu monelle.

Avun tarvitsijoita riittää.

– Tilanne tuskin helpottuu jatkossa. Yksinäisyys lisääntyy, ihmiset erakoituvat korona-aikana ja ovat tiukoilla rahallisesti, pohtii Hallapelto.

Laitalainen Joulu -keräyksessä tietää taatusti, että kaikki rahat menevät lyhentämättömänä oikeaan osoitteeseen. Keräys on 100-prosenttisesti paikallinen.

Anita Hallapellosta samaa somerolaista yhteen hiileen puhaltamisen reseptiä voisivat käyttää muutkin Suomen kunnat. Se ei vaadi porukalta eikä yksittäisiltä tahoilta suuria ponnistuksia.

– Jos me pienellä joukolla Somerolla saamme tuhansia euroja kerättyä, niin helsinkiläisillä se tarkoittaisi miljoonan euron pottia.

– Minun unelmani on, että saadaan tämä ilosanoma ensin kaikkien somerolaisten tietoon. Sitten levitetään sitä muille Suomen paikkakunnille, ja sitten toitotetaan siitä koko maailmalle, heläyttää hyväntekijä.

Anita Hallapelto kertoo somerolaisesta tavasta tehdä hyväntekeväisyyttä Kimmo Kiljusen luotsaamassa Senioriseisake -ohjelmassa. Keskusteluun osallistuu myös yhteiskuntapolitiikan lehtori Tuomo Laihiala. Eläkeläiset leipäjonossa -osassa kysytään, ovatko leipäjonot eläkeläisten ainoa turva. Ohjelma esitetään Alfa-TV:llä ensimmäisen kerran maanantaina 7.2. kello 17, uusintana viikon päästä 14.2.