Eilen 11 uutta tartuntaa

0
Tyksin Yhdysvalloista tilaama koronaviruksen analysointia nopeuttava laite.

Somerolla ei todettu viikonloppuna yhtään uutta koronatartuntaa, mutta perjantaina niitä löytyi neljä ja eilen maanantaina 11.

Someron ilmaantuvuusluku on THL:n mukaan 751 ja Varsinais-Suomessa 1064.

Koronatapausmäärät ovat selvästi kääntyneet laskuun Varsinais-Suomessa ja tämä heijastuu ilmaantuvuuteen. Tämä ei kerro koko totuutta, koska kaikkia ei testata.

Tutkittujen näytteiden positiivisuusaste on ennätyskorkea, 41,4 prosenttia, ja se on tällä hetkellä luotettavampi mittari kuin taudin ilmaantuvuus.

Tällä hetkellä 14 vuorokauden ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on 100 000:a asukasta kohti 1 329 eli yhä korkea, vaikka viime viikon virallinen ilmaantuvuusluku, 1 481, oli korkeampi.

– Jatkossa, kun arvioimme koronatilannetta, voimme seurata, milloin näytteiden positiivisuusprosentti kääntyy laskuun, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Harri Marttila sanoo.

– Sairaalakuormitus on Varsinais-Suomessa ollut pienessä vastamäessä kesästä alkaen, eikä ole meillä vielä lähtenyt laskuun, Marttila sanoo.

Joulukuussa alueella menehtyi 24 koronaviruspositiivista henkilöä ja tammikuussa 21.

Sairastuneiden painopiste on siirtynyt nyt nuoremmasta ikäryhmästä vanhempaan, ja tällä hetkellä koronaan sairastuvat eniten 30–44-vuotiaat.

– Omikron on toistaiseksi vaikuttanut olevan positiivinen asia siinä mielessä, että se ei ole vahvasti kasvattanut sairaalakuormitusta ja kuolleisuutta. Silti omikron voi joillekin ihmisille olla vaarallinen ja sen takia meidän tulisi olla varuillamme ja suojella toisiamme, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.