Eläinlääkäritilanne helpotti

0
Tartossa eläinlääkäriksi opiskellut Evie Rekola työskentelee Someron kunnaneläinlääkärin sijaisena. Keijo-koiralta katsotaan nyt hampaat.

Teksti ja kuva Kirsi Seppälä

Somerolla on oltu nelisen kuukautta yhden kunnaneläinlääkärin varassa, kun toinen eläinlääkäreistä oli virkavapaalla, eikä sijaista ollut. Nyt tilanne on helpottunut, kun sijaiseksi löytyi Evie Rekola.
– Eli nyt kunnalliseltakin saa taas varattua aikoja, sanoo kunnaneläinlääkäri Kati Moilanen.
Evie Rekola aloitti 10. tammikuuta työnsä kunnaneläinlääkäri Mia Borgin sijaisena. Rekolan sijaisuus jatkuu toukokuun loppuun.
Viimeiset neljä kuukautta kunnaneläinlääkäri Kati Moilanen on hoitanut töitä yksin, joten lisätyövoima on tarpeen. Rekola hoitaa lähinnä lemmikit ja Moilanen tuotantoeläimet.
Someron kunnaneläinlääkärin tavoittaa arkisin puhelimitse. Vastaanottoaikoja voi varata virastoaikaan maanantaista perjantaihin.

Unelma-ammattiin Tartossa

Jämsästä kotoisin oleva Rekola opiskeli eläinlääkäriksi Eesti Maaülikoolissa, eli Tarton maatalousyliopistossa Virossa ja valmistui viime kesänä.
– Tiesin pienestä tytöstä alkaen, että haluan eläinlääkäriksi. Saan työssäni auttaa eläimiä. Koska ne eivät puhu, työ on toisinaan salapoliisin työtä. Tämä on unelma-ammattini, Rekola kertoo.
– Minulla on neljä koiraa ja olen harrastanut ratsastusta, hän jatkaa.
Rekola piti ylioppilaskirjoitusten jälkeen kaksi välivuotta ennen kuin suunnisti Tarttoon. Hän kuvaa Tarton maatalousyliopistoa huippupaikaksi.
– Tartossa on kiva 160 suomalaisen yhteisö. Vuosittain alkaa 20 virolaisen ja 30 suomalaisen opiskelijan vuosikurssit. Meidän ryhmässämme oli myös yksi yhdysvaltalainen ja yksi saksalainen opiskelija.
Rekola pystyykin suomen kielen lisäksi palvelemaan asiakkaita opiskelukielellään englannilla sekä sujuvalla virolla.
– Harrastusten myötä opin puhumaan hyvin viroa. Minulla oli koirat mukanani, ja harrastin niiden kanssa agilityä, Rekola toteaa.

Tyypillisiä vaivoja

Eläinlääkäriksi opiskelu sisältää paljon työharjoitteluja. Eläinlääkärinä hän on toiminut nyt vajaan kahden vuoden ajan. Nuoresta iästään huolimatta hänellä on jo vankka käsitys siitä, millaisten oireiden vuoksi lemmikkejä tuodaan vastaanotolle.
– Kissoilla ja koirilla on silmätulehduksia ja haavoja, kissoilla on pissavaivoja ja koirilla korvatulehduksia. Koirien korvatulehdus voi olla allergiataustainen, johtua korvan mallista tai korvassa on alkanut kasvaa hiivaa tai korvapunkit ovat tulleet vierailulle, Rekola juttelee.
– Monesti eläinlääkäriä tarvitaan naudan poikimisessa, myös poikimahalvaukset ovat yleisiä, hän lisää.
Eläinlajeja on paljon, myös eksoottisia lemmikkejä. Se mahdollistaa jatkuvan oppimisen, ja lisää ammatin kiinnostavuutta.

Suunnitelmissa sijaisuudet

Kolmen viikon työkokemuksen perusteella Rekolalla on jo varsin osuva kuva Somerosta.
– Somero on rauhallinen ja sympaattinen, mutta ei kovin iso kylä, hän sanoo hymyillen.
Nykyisen sijaisuuden päätyttyä Rekolan suunnitelmissa on jatkaa sijaisuuksien tekoa muualla. Vaikka eläinlääkäreiden työtilanne on hyvä, Rekolan työllistymiseen vaikuttaa hänen eläinlääkärimiehensä tulevan työpaikan sijainti. Tällä hetkellä Rekolan mies jakaa sijaisena työaikansa Perniön ja Pohjois-Pohjanmaan välillä. Pitkä matka ei kuulemma haittaa, koska hänen erityinen kiinnostuksen kohteensa on nautaterveydenhuolto.
– Eläinlääkäreiden työtilanne on hyvä varsinkin kuntapuolella, tosin silloin joutuu myös päivystämään. Joka viides viikonloppu on päivystys ja yhtenä arkipäivänä viikossa myös, Rekola selventää.
Hän kertoo tehneensä välillä päivystyksiä useamminkin.
– Teen mistä tykkään ja nautin työstäni, Rekola toteaa.