Henri Liipolan ensimmäinen painonheittokisa – heti uusi SE

0
Henri Liipola (kuva Jan Sundman/SSS)

Teksti Aulis Tiensuu, kuva jan Sundman/SSS

Someron Esaa edustavan Henri Liipolan uran ensimmäinen painonheittokisa Ruotsin Uppsalassa käydyssä pohjoismaisessa hallimaaottelussa tuotti heti uuden Suomen ennätyksen. Liipola heitti parhaallaan 22,81, jolla paransi Juha Tiaisen lähes 32 vuotta sitten heitettyä aiempaa ennätystä 68 sentillä. Tulos riitti toiseen sijaan, sillä Ruotsin Ragnar Carlsso n ohitti Liipolan 31 sentillä.

– Noin kuukauden verran olen treenien päätteeksi ehkä kaksi kertaa viikossa vähän kokeillut painonheittoa. Siihen nähden yllätyin tuloksesta tosi paljon, Liipola sanoo.

– Ajattelin, että ehkä joku 20 metriä voisi mennä, mutta nyt tuli heti ensimmäisellä lämmittelyheitolla 21 metriä. Siitä tuli sellainen tunne, että tämä voisi olla ihan jees.

Liipola täydensi kakkossijaansa hyvällä sarjalla, jonka toiseksi pisin heitto kantoi 22,49. Muutama pitkä heitto lipsahti ohi sektorin. Liipolan mukaan tulokseen jäi vielä varaa parantaa.

– Kilpailussa huomasi, että väline on outo. En oikein pääsee sen kanssa tasapainoon. Kaikkien heittojen loput olivat huonoja. Sellaisia hätäisiä rykäisyjä, Liipola sanoo 15,88 kiloa painavasta kilpailuvälineestä.

Hän olisi valmis kilpailemaan lajin parissa enemmänkin.

– Itse haluaisin, että Suomessa alettaisiin rakentaa painonheittokulttuuria. Se olisi moukarinheittäjille hyvä tapa saada lisää kilpailuja talvikauteen, lajista innostunut Liipola kertoo SUL:n tiedotteen mukaan.

Kovatasoisen kilpailun kolmas oli Norjan Eivind Henriksen vain viiden sentin päässä Liipolasta. Liipolan tapaan ensimmäisen kilpailunsa heittänyt Suomen toinen edustaja Roope Auvinen ei vielä päässyt sinuiksi uuden välineen kanssa ja jäi seitsemänneksi tuloksella 18,84.

Naisten painonheittokilpailun voitti ex-esalainen Silja Kosonen tuloksella 21,51, joka olisi vielä päivää aikaisemmin ollut uusi SE, mutta Sara Killinen ehti USA:ssa heittää yhdeksän senttiä pidemmälle.

Miesten seipäässä voiton vei Someron Seiväskarnevaaleilla joitakin vuosia sitten poikien ME:n hypännyt Norjan Pål Haugen Lillefosse uudella maansa ennätyksellä 583. Toiseksi tullut Suomen Juho Alasaari hyppäsi nuorten halli-SE:n 552 ja ex-esalainen Tommi Holttinen oli kolmas, 521.