Kaunis läpileikkaus viime vuosista – Monta teemaa Parvigallerian seinillä

0
Rinnakkain-niminen valokuva on vuodelta 2020 ja Sarastus-maalaus vuodelta 2021. – Rinnakkainolo Annen kanssa alkoi 2021, eli viime vuonna, Pekka Leppälä kertoo. Kädessä on onnistunut omakuva.

Parvigalleriassa helmikuun ajan nähtävä Pekan Juhlakuvat -taidenäyttely on järjestyksessä toinen Pekka Leppälän viime marraskuista 70-vuotispäivää juhlistava tapahtuma.

Kun on taitoa luoda, voi hyvillä mielin esittäytyä julkisesti. Näyttelyitä on ollut vuodesta 1986 asti yli 50. Yhteisnäyttelyihin osallistumisia on yli 100.

Tämänkertainen näyttely on hienoisesti elämäkertanäyttely vuodesta 1988 aina näihin päiviin asti. Muutto Somerolle 1984 oli jo muuttanut Pekka Leppälän ”satunnaisesta sunnuntaimaalarista aktiiviseksi kuvantekijäksi”.

Välissä Leppälä on saattanut purkaa vanhimpien töiden kehyksiä, kun niitä on tarvittu muualla. Nyt on kaivettu uran alkupäätäkin esille, ”kokemaan uuden elämän”.

Töyhtöhyyppä. Maalaus on vuodelta 2021.

Valokuvia on esillä vain neljä. Ne ovat pareina samasta aiheesta tehdyn maalauksen kanssa.

– Tein tällaisia jekkuja, samasta aiheesta on esillä erilaisia näkemyksiä. Asetelmat ovat kuitenkin eri tavalla. Näitä vedoksia on lähetetty Kameraseurojen liiton Vuosi- ja teemanäyttelyihin. Ne ovat niiltä jäljiltä, nyt purettuja.

Leppälä laittoi valtakunnallisesti esillä olevat kuvat ikkunaseinälle, jossa ne esittäytyvät yhtenä pääteemana.

Muita teemoja edustavat linnuista maalatut muotokuvat, joissa on ainoastaan linnun pää.

Perinteisempää puolta ovat lintujen kokonaiset sivukuvat, taikka viime kesänä hänen Kemin Ajoksessa valokuvaamistaan harmaalokinpoikasista tehdyt maalaukset. 96-vuotiaana kuolleen äidin hautajaiset oli juuri pidetty.

On myös heinäsirkkoja, kevään ensi airuita töyhtöhyyppiä, kutevia sammakoita, sinivuokkoja, mutta myös vanhaa rakkautta – ruostuneita autoja. Kaikki yksityiskohtaisen tarkasti Leppälän tyyliin toteutettuja. Sävy sävyyn kehysten kanssa.

Muotokuvia piti syntyä sarjassa enemmän. Mutta sattui kaikenlaista, kuten kahden huushollin yhdistäminen.

– Maalaukset jäivät vähäksi aikaa, kun tuli uusi avioliitto.

Vain soittaminen ei näy missään kuvassa, vaikka on aina tärkeällä sijalla taiteilijan elämässä. Tällä hetkellä Somero-opiston kautta on 27 soitonoppilasta.

Sinivuokko on kevään ensimmäisiä airuita. Vuodelta 2021.

Selfie , taiteilijan maalaama oma kuva syntyi täydennyskoulutuksena KiDe-projektissa. Kuva on onnistunut ja tekijänsä näköinen. Jopa realistinen ja toteuttamiseltaan vaikea silmälasien kiilto on vangittu mukaan.

Taiteilijan kädessä sulka ja maalaussivellin – sulka viittauksena lintuihin.

– Siinäkin maalauksen pohjana on valokuva, mutta apuna piti käyttää peiliä. Moneen kertaan, että onnistuin.

Leppälälle omakuva oli kokeilu, saisiko sellaisen onnistumaan.

– Staattinen valokuva helpottaa työtä, koska valot ja varjot pysyvät samanlaisina koko päivän ajan. Peilin kautta ne muuntuisivat moneen kertaan.

Näyttelyn uusin työ on torreviajalaisen kukon komeanpunainen muotokuva. Kuvan kehykset ovat vitsikkään mahtipontiset.