Vapaa-ajanasukas Rekijoelta suuntaa mielellään Someron palvelujen ääreen

0

Radio-ohjelmien juontaja, käsikirjoittaja ja toimittaja Laura Friman kehuu Someron palveluja. Hän on oppinut tuntemaan ne hankittuaan puolisonsa Lauri Tammisen ja uusioperheensä kanssa vapaa-ajanasunnon Rekijoelta Kiikalasta. Sieltä auton nokka suunnataan pääasiassa Someron palvelujen ääreen. Ruokakauppoihin on vartin automatka, kun Saloon kestäisi 10–15 minuuttia kauemmin.

– Olemme testanneet paikkakunnan ruokakaupat. Vuorotellen käymme niissä tasapuolisesti. Olemme asioineet Somerolla myös muun muassa optikolla, kirjakaupassa, kirppareilla ja kahviloissa.

Erityiskiitoksen saavat kirjasto ja uimahalli. Niitä rakastaa koko perhekunta eskari-ikäisestä keski-ikäiseen. Uimahalli on heistä kylpylätasoinen ja kirjasto valikoimaltaan ja tunnelmaltaan huippu. Sieltä lähtee Friman & Tamminen poppoon mukaan vino pino lainattavaa.

Liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia on testattu.

– Häntälän notkot ovat uskomattoman hieno paikka, ihailee Friman.

Pariskunnan katraassa osa on vegaaneja. Somerolle Laura Friman kaipaisi ravintolaa, jonka ruokatarjonta olisi nykyistä laajempi.

– En tarkoita mitään fine diningia, vaan laadukkaista paikallisista raaka-aineista valmistettua hyvää ruokaa. Sellaista, joka on tehty välillä vähän modernimmalla twistillä.

Laura Friman (kuva Jane Iltanen/TS)

Täällä on helppo päästä tuottamisen juurille

Perhekunta käyttää Someron palveluja kesät talvet, sillä vapaa-ajan asunnolla käydään ympäri vuoden. Tahti on tiiviimmillään joka toinen viikonloppu ja lomilla paikalla viihdytään pidempiä ajanjaksoja. Korona-aikana siellä on oltu kokonaisia viikkojakin ja tehty etätöitä. Friman kirjoitti siellä kirjaansa, joka ilmestyi viime vuonna.

– Radiotyö on lähityötä, joten pääkaupunkiin on mentävä, mutta kirjoitustyö onnistuu mökilläkin, kertoo juontajana Radio Helsingin aamuohjelmassa työskentelevä Friman.

Hän liittyi paikalliseen Rekoon ( Rejäl Konsumtion – Reilua kuluttamista), koska haluaa saada raaka-aineet tuoreina läheltä ja tietää, mistä ne tulevat. Reko on lähiruoan myynti- ja jakelumalli, jossa kuluttaja tilaa lähiruokaa ja raaka-aineita suoraan tuottajilta ilman välikäsiä.

Lähellä tuotettuja tuotteita Laura Friman on tilannut kaurahiutaleista kananmuniin. Hän on käynyt myös ostamassa tuotteita suoraan tiloilta.

– Täällä on helppo päästä tuottamisen juurille.

Laura Friman on havainnut Somero–Kiikala-akselilla merkkejä yhteisöllisyydestä. Ikävämpiäkin asioita on tullut esille, esimerkiksi Facebook-ryhmät, joissa tietynlainen mielipiteiden jyrkkyys, rasistisuuskin nostaa päätään.

– Sellainen asenneilmapiiri ahdistaa, eikä tunnu henkiseltä kodilta. Se latistaa muuttoinnokkuutta paikkakunnalle.

Korona-aika vauhditti vapaa-ajanasunnon hankkimista

Talviasuttavan vapaa-ajan- asunnon hankkimista Friman kuvaa koronahairahdukseksi.

– Kun matkustusta rajoitettiin, niin siirsimme katseen Suomeen. Muutenkin ilmastoasioita tulee mietittyä. Lentäminen pitkin poikin ei tunnu hyvältä. Voi se olla neljänkympin mietintääkin, pohtii Laura Friman syitä vapaa-ajanasunnon hankintaan.

Pariskunta haarukoi aluetta sillä silmällä, että matka vapaa-ajanasunnolta ykkösasuntoon Suomenlinnaan ja töihin Helsinkiin olisi maltillisen ajomatkan päässä. Tuttu vinkkasi heille taloa Rekijoelta. Pariskunnalla ei ole aiempia kiinnekohtia eikä suhdetta alueeseen.

– Varmaan jokaiselle on haave kesämökistä ja omasta rannasta. Tämä kuivanmaan mökki, tai oikeastaan vanha maalaistalo, oli meille parempi vaihtoehto. Täällä on tilaa sisällä ja ulkona, ja mukavuudet valmiina.

Friman sanoo, ettei ole mahdoton ajatus muuttaa kakkoskotia ykköskodiksi joskus tulevaisuudessa, vaikka eläkeiässä.

Kyläkoulut vetovoimatekijä muuttoa harkitseville

Etätyömahdollisuudet ovat tehneet sen, että moni harkitsee maalle muuttoa.

– Minä en ole ainoa, joka haluaa rauhaa ja luontoa ympärilleen, ja joka miettii työnteon vähentämistä.

Hänestä kyläkoulut voisivat olla vetovoimatekijä lapsiperheen muuttaa Somerolle.

– Moni maalle muuttoa mielivä haaveilee, että lapset pääsevät vanhaan idylliseen puutalokouluun. Siellä olisi sopiva määrä oppilait, ja vanhemmat ja muut tuntevat toisensa.

Friman on pohtinut, pystyisikö hän kuitenkaan jättämään kokonaan pääkaupunkiseudun mahdollisuudet ja palvelutarjonnan.

– Kulttuurielämyksistä en voi luopua. Ne ovat minulle tärkeitä.

Silti Laura Friman kaipaa aika ajoin rauhaa, hiljaisuutta, luontoyhteyttä ja metsässä liikkumista. Viime vuosina ne ovat tulleet entistä tärkeämmiksi. Elämän tärkeysjärjestyksessä ne tulevat heti perheen ja ihmissuhteiden jälkeen.

Laura Friman

– syntynyt 1980 Hämeenlinnassa
– uusioperheeseen kuuluu kumppani ja yhteensä neljä lasta, kaksi kummaltakin
– asuu Suomenlinnassa Helsingissä
– vapaa-ajanasunto Rekijoella Kiikalassa
– radiojuontaja Radio Helsingin aamuohjelmassa
– toimittaja, joka on kirjoittanut muun muassa Imagelle, Trendille ja Helsingin Sanomille
– käsikirjoittaja, joka on tehnyt käsikirjoituksia esimerkiksi televisiosarjoihin, kuten Yökylässä Maria Veitola, ja ollut itse yksi Iholla-sarjan osallistujista
– kirjoittanut kirjoja, esimerkiksi rap-yhtye JVG :n elämäkerran ja Saara Aallon elämäkerran Saara Aalto. No fear. Viime vuonna ilmestyi kirja Tauko, jolloin luovuin vaateostoksista vuodeksi ja pilasin elämäni ehdoin tahdoin

Hain shoppailulla pikaista mielihyvää

Laura Frimanilta ilmestyi viime vuonna kirja. Hän päätti luopua vuodeksi vaateostoksista. Friman kertoo kirjassaan, minkälaisia tunteita ja vieroitusoireita se aiheutti.

Vuosi opetti Frimanille itsehillintää, miettimään ostotapojaan ja mitä hän oikeasti tarvitsee.

– Huomasin ostolakon aikana, että shoppailu oli tyhjänpäiväinen harrastus. Hain shoppailulla pikaista mielihyvää, kuten kaikissa riippuvuuksissa haetaan.

Kieltovuoden jälkeen hän ei ole palannut ostosteluhysteriaan. Friman laskee, että vaatteiden ostelunsa on vähentynyt peräti 80 prosentilla.

– Kirjoihin käytän yhä rahaa. Kulttuurielämyksistä en voi enkä halua luopua. Ne ovat minulle tärkeitä.