Oikeus aborttiin kuuluu kaikille

0
Kuva: Daniel Hiemann

Abortti eli raskauden keskeyttäminen on monissa maissa vaikeaa tai täysin kiellettyä. Suomessakin lainsäädäntö on 1970-luvulta ja yksi Euroopan tiukimmista. Itsemääräämisoikeus kuitenkin kuuluu ihmisoikeuksiin, joten mielestäni kaikilla, jotka voivat tulla raskaaksi, tulisi olla täysi oikeus päättää itse, mitä he raskautensa suhteen haluavat tehdä.

Maailmassa on useita maita, esimerkiksi Ruotsi, Norja sekä Portugali, joissa raskauden voi keskeyttää naisen omasta päätöksestä jopa vielä 12. raskausviikon jälkeen, mutta myös maita, joissa se on täysin kiellettyä tai erittäin hankalaa, kuten Malta, El Salvador sekä Puola. Monissa paikoissa aborttia ei voi tehdä, jos raskautta on kestänyt yli 6 viikkoa, jolloin kaikki eivät edes vielä tiedä olevansa raskaana.

Suomessa lainsäädäntö on suhteellisen salliva, sillä abortin voi tehdä lukuisista niin terveydellisistä kuin sosiaalisista syistä, jos raskautta on kestänyt alle 12 viikkoa. Erikoisluvalla sen voi tehdä tämän jälkeenkin. Kuitenkin prosessi on pitkä, sillä päätökseen vaaditaan kahden lääkärin todistus, eikä naisen oma halu anna vielä lupaa tehdä aborttia. Suomi on siis jäämässä monien maiden jälkeen asiaa koskevien lakimuutosten kanssa.

Usein syynä abortin laittomuuteen on uskonto sekä halu suojella ihmiselämää, mutta minusta oman uskontonsa heijastaminen muita koskeviin päätöksiin on järjetöntä. Vaikka ihmiselämän alkamisajasta voidaan olla eri mieltä, ihmisoikeuksien katsotaan alkavan syntymästä. Näin ollen kaikki sikiötä koskevat päätökset ovat tämän äidin päätöksiä.

Uskomuksen vastaisesti aborttien kieltäminen ei lopeta niiden tapahtumista, ainoastaan lisää vaarallisten aborttien määrää. Amnestyn mukaan joka vuosi miljoonia ihmisiä kuolee vaarallisissa oloissa tehtyihin abortteihin. Abortin täydellinen kieltäminen aiheuttaa paljon harmia myös, kun nainen, jonka keho ei kestä raskautta tai synnytystä, ei saa valita, tahtooko viedä raskautensa loppuun asti. Tieto ehkäisystä ja mahdollisuus ilmaiseen ehkäisyyn taas vähentää aborttien määrää.

Aborttia tehdessä ei todellakaan huvin vuoksi haluta tappaa lapsia tai saada ihmisiä kuolemaan sukupuuttoon, vaan ainoastaan suojella sikiön äidin elämänlaatua ja varmistaa, ettei lapsi synny ihmiselle, jolla ei ole mahdollisuutta pitää tästä huolta tarvittavalla tavalla.

Asia on monimutkainen, mutta uskon, että vaikka syntymättömillä sikiöilläkin kuuluu olla oikeutensa, jo elävällä ihmisellä pitäisi olla niitä enemmän. Laillisella abortilla kaikkialla maailmassa voisimme siis estää monia kuolemia ja jopa lasten huonoa kohtelua.

O.L.