Taidenäyttely lehmille

0
Kuvataidenäyttelyn avajaisiin osallistui hiukan uudenlainen kutsuvierasjoukko. Omena ja muut lehmät tutkivat piirustuksia uteliainaKuvataidenäyttelyn avajaisiin osallistui hiukan uudenlainen kutsuvierasjoukko. Omena ja muut lehmät tutkivat piirustuksia uteliaina.

Teksti ja kuvat Kirsi Seppälä

Lehmä on utelias eläin. Se käy ilmi heti, kun Omena laumatovereineen saa katseltavakseen seinille kiinnitettyjä piirustuksia.

Kultelan kylässä sijaitsevan Pirttilän pihattonavetan seinille on todellakin kiinnitetty lasten lehmäaiheisia piirustuksia lehmien iloksi. Ihmisille iloa tuovat lehmien uteliaat katseet.

– Kerran lypsyllä mietin ystävääni, joka työskentelee päiväkodissa, ja mietin lypsäessäni lehmiä. Jotenkin nämä ajatukset yhdistyivät, yrittäjä Kaija Pirttilä kertoo.

Niin Tuulihatun päiväkodin 5–6-vuotiaiden ryhmä sai vapaat kädet tehdä lehmäaiheisia kuvia navetan seinille ripustettaviksi. Lapset piirsivät ennen joulua kymmenkunta kuvaa, jotka laminoitiin ja jotka Kaija Pirttilä kiinnitti seinään ruokintakäytävän taakse.

Kuvia tutkaillut Kaija Pirttilä huomasi niissä yhteisiä piirteitä.

– Kaikki kuvaavat lehmiä aurinkoisella kesälaitumella, yhdelläkään ei ole utaretta ja lehmät muistuttavat hevosia, hän kuvailee.

Lehmäaiheisten piirustusten teko virittää lapsia ajattelemaan maaseudun eläimiä. Monelle lehmä on tuttu näky käyskennellessään laitumella, ja eläimiä katsellaan kauempaa. Tautiriskien takia päiväkotilapset eivät enää pääse navettaan katsomaan ja silittelemään eläimiä.

Kuvia katsellessa on mukava miettiä, haaveilevatkohan lehmät laitumelle pääsystä. Pirttilän pihatossa laitumelle menevät ummessa olevat lehmät.

Kaija Pirttilä tosin uskoo, etteivät lehmät osaa haaveilla eivätkä tunnista kuvista mitään erityistä. Kiinnostusta ne lehmien parissa kuitenkin herättävät – kuten muutkin uudet asiat, esimerkiksi toimittaja vierailijahaalareissaan ja toimittajan kameralaukku, jota pitää käydä haistelemassa ja maistelemassa.

– Kun kuvat laitettiin seinille, neljä lehmää tuli heti ihmettelemään niitä, Kaija Pirttilä sanoo hymyillen.

Pirttilän pihatossa on rauhallinen tunnelma. Suurin osa lehmistä märehtii makuulla, ja vasikat kirmaavat omassa aitauksessaan saatuaan uuden vasikan joukkoonsa. Yleisöä lasten piirustusnäyttelylle riittää, sillä Pirttilällä on 75 lypsävää, 25 ummessa olevaa lehmää sekä nuorta karjaa 70.