Pohjolan Liikenne lopettaa vuorojaan

0
Pohjolan liikenne lakkauttaa useita varikkojaan, myös Someron varikon.

Pohjolan Liikenteen linja-autovuorot päättyvät 31. toukokuuta Länsi-Uudenmaan alueella.

Yhtiö käynnisti vuoden alussa muutosneuvottelut pitkän tappiokierteen katkaisemiseksi. Se lakkauttaa Lohjan varikkonsa sekä muut Länsi-Uudenmaan asemapaikkansa toukokuun loppuun mennessä.

Lakkautettujen varikkojen joukossa on myös Somero.

Muut lakkautukset tapahtuvat Nummelassa, Hangossa, Hyönölässä, Karkkilassa, Karjalohjalla ja Tammisaaressa.

– Olemme tehneet kahden vuoden aikana lähes 2,5 miljoonaa euroa tappiota siitä huolimatta, että olemme tehneet kaikkemme kulujen minimoimiseksi. Käytännössä olemme jo kahden vuoden ajan maksaneet siitä, että ajamme julkista liikennettä Länsi-Uudellamaalla, Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko kertoo.

Tappiot johtuvat ailahtelevasta koronatilanteesta ja matkustajamäärien romahtamisesta. Heikki Alangon mukaan asiakastuloilla ei nykytilanteessa voi ajaa linja-autovuoroja niin, että toiminta olisi kannattavaa.

– Ainut vaihtoehto alueen julkisten liikenneyhteyksien säilymiselle olisi, jos viranomaiset ostaisivat vuoroja liikennöitsijöiltä, Alanko toteaa.

Länsi-Uudenmaan alueviranomaiset selvittävät parhaillaan mahdollisuutta järjestää alueen julkinen liikenne kilpailuttamalla, jolloin vuoroja ajaisi kilpailussa menestynyt liikennöitsijä sopimusperusteisesti. Asian on kerrottu etenevän kevään aikana.

– Olemme tuoneet viranomaisten tietoon heikon tilanteemme ja pyrkineet neuvottelemaan vuorojen ostamisesta väliaikaisesti, jotta alueella säilyisi hyvä vuorotarjonta kilpailutukseen asti.

Viranomaiset eivät ole tähän suostuneet.

– Olen pettynyt siihen, että lipputulojen varassa toimivalle bussiliikenteelle ei julkisen vallan puolelta anneta samanlaista huomiota ja tukea, mitä viranomaisten hankkima bussiliikenne tällä hetkellä saa päästäkseen yli koronan aiheuttamasta kriisitilanteesta.”

Pohjolan Liikenteen vuoroja ajetaan supistetulla vuorotarjonnalla 31.5. asti. Aikatulumuutokset päivitetään yhtiön verkkosivuille.

– Tilanne on ikävä niin asiakkaillemme kuin henkilökunnallemme, ja olen siitä pahoillani. Meillä ei valitettavasti ole muuta vaihtoehtoa, kuin lopettaa tappiollinen toiminta”, Alanko toteaa.

Yhtiöstä irtisanotaan 65 työntekijää, joista valtaosalle voidaan tarjota työtä yhtiön muissa toimipisteissä.