Säästöpankki rikkoi ennätyksiään viime vuonna

0
Toimitusjohtaja Petri Siviranta (vas.) ja pankinjohtaja Joni Rintamaa Kuva: Tiina Tervo

Someron Säästöpankin liiketoimintavolyymit rikkoivat ennätyksiä viime vuonna ja Someron Säästöpankin liikevoitto nousi 6,3 miljoonaan euroon, kun se edellisvuonna oli 2,6 miljoonaa.

– Pohjana menestykselle on yrityskulttuuri, eli hyvä henkilökuntatyytyväisyys luo asiakastyytyväisyyden. Emme ole pörssiyhtiö, emmekä jaa voitto-osinkoja. Enemmänkin annamme hyväntekeväisyyteen, toteaa toimitusjohtaja Petri Siviranta menestyksen salaisuudesta.

– Vahva kasvu mahdollistaa pankin liiketoiminnan paikallisen kehittämisen jatkossakin, joten hyvä tulos tarkoittaa erinomaista kasvupohjaa myös tälle vuodelle. Paikallispankkina panostamme jatkossakin kasvuun, kehitämme asiakkaiden palveluja sekä toimialueen elinvoimaisuutta nyt ja tulevaisuudessa, toteaa Siviranta.

Koronakaan ei lyönyt paikalliseen talouteen niin pahaa iskua kuin pankissa pelättiin ja se pystyi purkamaan vuonna 2020 tehtyjä luottotappiovarauksia vuoden 2021 aikana.

Pankki sai vuoden aikana hieman yli 2 500 uutta asiakasta. Uudet asiakkaat tulivat tasaisesti kaikista ikäluokista, asiakasryhmistä ja ympäri pankin toimialueen.

Säästöpankki myönsi vuoden aikana 251 miljoonaa euroa uusia luottoja. Erityisesti kasvoivat asuntoluottoasiakkaiden määrät.

– Someron konttorin asuntolainakanta on kasvanut noin 10 prosenttia, ollen vielä parempi kuin viime vuonna. Asiakkaat ovat kiinnostuneita meistä ja haluavat meiltä tarjouksen. Hyvä sana kiirii, toteaa rahoituspäällikkö Mari Moisio.

Myös pankinjohtaja Joni Rintamaa korostaa palvelun tärkeyttä.

– EPSI Ratingin tekemässä pankki- ja rahoitus 2021 asiakastutkimuksessa säästöpankin asiakastyytyväisyys oli kaikissa kategorioissa selvästi yli toimialan keskiarvon. Pankin asiakkaiden antama NPS-arvosana on ollut koko vuoden huippulukemissa, keskimäärin yli 80.

– Meiltä saa paikallista pankkipalvelua ihmiseltä ihmiselle. Esimerkiksi yrittäjät ja maatalousyrittäjät haluavat oman, tutun yhteyshenkilön, hän toteaa.

Varainhoidon puolellakin rikottiin ennätyksiä. Pankin hallinnoitavat asiakasvarat kasvoivat 750 miljoonaan euroon ja kokonaisliiketoimintavolyymi ylitti 1,4 miljardia euroa.

Sijoituspäällikkö Marja Salminen kertoo, että kiinnostus säästämiseen ja sijoittamiseen on kasvanut.

– Säästämisaste on koronan myötä noussut. Kohteitahan on monenlaisia, rahastot ovat helppoja asiakkaille. Mutta myös osakesäästäminen on edelleen suosittua, hän toteaa.

Joni Rintamaa uskoo ihmisten ymmärtävän nyt paremmin sen, ettei rahojen makuuttaminen tilillä tuo niille tuottoa, kun inflaatio alkaa nakertamaan rahan arvoa. Myös säästämisen ja sijoittamisen helppous on lisännyt kiinnostusta.

– Sijoittamisesta tuli trendikästä.

Someron Säästöpankki toimii Salon, Perniön, Kemiönsaaren, Someron, Forssan, Urjalan, Akaan, Loviisan ja Kotkan toimialueella. Parin viikon kuluttua aukeaa uusi konttori Marttilaan.

Kaikkiin konttoreihin on rekrytoitu lisäväkeä.

– Teimme viime vuoden aikana historian suurimmat panostukset henkilökunnan rekrytointeihin. Lopputuloksena saimme 15 uutta ammattilaista. Olemme todenneet, että vaikka pankkipalvelut siirtyvät enenevissä määrin digitaalisiin kanaviin, palvelevan pankin tulee olla henkilökohtaisesti läsnä paikallisessa arjessa, toteaa Petri Siviranta.

Vuoden 2021 lopussa Someron Säästöpankissa työskenteli 74 henkilöä. Säästöpankin lisäksi 46 henkilöä työskenteli Säästöpankkipalvelut Oy:ssä, 16 henkilöä Sp-Kodissa ja 22 henkilöä Sp-Isännöintipalvelut Oy:ssä.

Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkosen mukaan ennusteissa on, että tulevina vuosina inflaation ja korkojen osalla pysyttäneen korkeammalla tasolla, kuin mihin viime vuosina on totuttu.

– Kuluttajien ja yritysten, jotka ovat saaneet nauttia ennätyksellisen alhaisista koroista jo pitkään, tulee alkaa varautua uuteen nousevien korkojen aikakauteen. Tähän on hyvä herätä etukäteen ja aloittaa valmistautuminen jo ennen korkojen nousua, kommentoi Joni Rintamaa.

Korkojen nousulta suojautumiseen on Rintamaan mukaan kaksi vaihtoehtoa, joita kannattaa käyttää rinnakkain.

– Vähintään osa luottojen koroista kannattaa joko suojata korkoputkella tai kiinteällä korolla ennen korkojen suurempaa nousua. Ja rinnalla tehdä laskennallinen testi: jos korot olisivatkin esimerkiksi 4 prosentin tasolla – paljonko omat korkokulut nousisivat? Ratkaisuna tähän on se, että alkaa yksinkertaisesti jo nyt säästämään erotusta. Lopputuloksena on hyvä varapuskuri, kun korkotaso aikanaan nousee.

Ostamisen ja maksamisen tavat ovat muuttuneet korona-aikana. Kaikesta maksamisesta 78 prosenttia on tehty kontaktittomasti, samalla kun käteisen nostaminen automaateista vähentyi. Ostoksissa on suosittu nettikauppoja enemmän kuin ennen – kasvua peräti 70 prosenttia.

Viime vuoden aikana käteisen rahan käyttäminen vähentyi ja mobiilimaksaminen ( Google Pay, Apple Pay ja Garmin Pay ) lisääntyi. Maksukorttivalikoimassa pitkään ollut Visa Electron poistui Visa Debit Onlinen tullessa tilalle.

Asiakasneuvottelujen yhtenä vaihtoehtona jo pitkään ollut verkkotapaaminen on nostanut suosiotaan rajoitusten ohjaamassa yhteiskunnassa. Kotoa ei enää tarvitse välttämättä lähteä paikan päälle, vaan asiantuntijan tavoittaa vaikka kotisohvalta käsin. Pankki myös lähettää digitaalisten uutiskirjeiden avulla asiakkailleen vinkkejä ja ajankohtaista tietoa.

Digitalisoitumisesta huolimatta Someron Säästöpankki satsaa edelleen lähipalveluun.

– Haluamme myös jatkossa olla paikallisesti läsnä ja henkilökohtaisesti lähellä asiakkaita. Yhtenä konkreettisena tekona olemme remontoineet ja päivittäneet konttoreiden infrastruktuurin ja sisustuksen, kertoo toimitusjohtaja Siviranta.

– Näemme, että koronan myötä etätyöskentely ja sen kautta paikallisen pankkipalvelun kysyntä on lisääntynyt, kun yhä useampi valitsee työskentelyn joko kakkosasunnossaan tai muuttaa pysyvästi pienemmälle paikkakunnalle edullisempien hintojen ja suurempien neliöiden perässä.

Someron Säästöpankki vuosi 2021

-liikevoitto 6,3 miljoonaa euroa (2,6 milj. 12/2020)
-vakavaraisuussuhde 20,94 % (22,7 %)
-asiakasvarat 750,7 miljoonaa euroa (649,3 miljoonaa)
-kokonaisluotonanto 655,3 miljoonaa euroa (550,0 miljoonaa)
-liiketoimintavolyymi 1.407,4 miljoonaa euroa (1.200,5 miljoonaa)
-tase 592,7 miljoonaa euroa (524,1 miljoonaa)
-uusia asiakkaita 2 504 kappaletta (2 127)