Saldona 1 107 peuraa ja 77 hirveä – Peurakantaa saatiin nyt leikattua pienemmäksi

0

Metsästäjät voivat Somerolla olla päättyneeseen jahtikauteen todella tyytyväisiä. Hirvieläinten kannat olivat jo hivuttautunut vuosi vuodelta yhä korkeammalle, mutta nyt saatiin aikaiseksi muutos.

Peuranmetsästyskausi päättyi viime tiistaina 15. helmikuuta. Somerolta käytettiin 888,5 lupaa ja Somerniemeltä 228,5. Yhteislukema Somerolta saatiin 1 107 valkohäntäpeuraa. Lukema nousee vieläpä ennätyksellisen edelliskaudenkin yläpuolelle. Silloin saalismäärä oli tasan 1 000.

Hirviluvista Somerolla käytettiin 40,5 ja Somerniemellä 37. Kokonaiskaatomäärä oli 77 hirveä.

Kaatoprosentti oli hirven kohdalla Somerolla 98,78 ja Somerniemellä 94,87.

Peuran kohdalla tilanne oli hieman toisin, sillä peuralupia oli Somerolla 1 460 ja Somerniemellä 270. Kaatoprosentit ovat näin ollen 60,86 ja 84,63.

Someron riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jarkko Nyström selvittää, että Someron alueen heikoksi jääneen prosentin taustalla oli varautuminen ”pahempaan”.

– Niin sanottuun ”pankkiin” otettiin reilu ylimäärä, koska ihan ei tiedetty, mikä peurakanta todellisuudessa Someron alueella on. Se lukema otettiin, että varmasti riittää, mutta sitten sitä pankkia ei tarvinnutkaan käyttää.

– Alunperin meillä oli tarkoitus ampua 1 000 peuraa, mutta lupamäärää lisättiin ihan sen takia, etteivät ne vaan lopu, jos peuroja on oikein paljon jossain.

Metsästyksen avulla peurakanta saatettiin vuosien jälkeen supistuvalle suunnalle.

Se ennustaa hyvää sekä liikenneonnettomuuskehitykselle että vahinkomäärille metsissä ja pelloilla.

–Nyt monin paikoin tuntuu, että kanta on leikkaantunut. Kyllä tämä rupeaa vaikuttamaan.

Jarkko Nyström toteaa kauden olleen tuloksekas.

– Vaikka metsästäjiä ja seuroja on paljon, niin tämä on ollut tosi kova urakka.

Kun viime vuonna Somerolla käytettiin 745,5 peuralupaa, on korotus todellakin iso tämänvuotiseen 888,5 lupaan nähden.

– Pitkä kausi, joka on ollut rankkaa työtä monelle. Tosi tyytyväisiä saadaan olla, että tämä on saatu tehdyksi. Hieno kausi, ei voi muuta sanoa.