Savikylä esiin Kivimakasiiniin

0
Kari Löfberg pitää paikkaa pöydän päässä talliinsa rakentamassa kokoustilassa. Pöydän ääressä pohditaan Kultelan kylän asioita. Taiteilija tunnetaan suurista seinäteoksistaan. Elämäänsä hän kuvailee pikkasen värikkäämmäksi ja monipuolisemmaksi.

Kiiruun Kivimakasiinissa nostetaan heinäkuussa esiin Kultelan savikylän historiaa ja nykypäivää. Kultela, punasaven kylä 530 vuotta -näyttelyssä on esillä muun muassa keramiikkaa, maalauksia ja koruja niin nykyisiltä, entisiltä kuin jo edesmenneiltäkin kultelalaisilta taiteilijoilta ja kädentaitajilta. Näyttelyssä ovat mukana Tapani Aartomaa, Neil Dockrey, Ahti Kankare, Kari Löfberg, Minna Marttinen, Jaakko Okker, Uuno Syrjälä ja Nadia Tawfik.

Nadia Tawfik

– Kultela nimen arvellaan juontuvan Kultalähteestä, joksi kylätontilla ollut kirkas- ja runsasvetinen lähde nimettiin. Lähde hohti kultaisena, jonka aiheutti pohjalla oleva rikkikerrostuma. Lähteen ympärille alkoi muodostua asutusta, josta kylä vähitellen kasvoi, kertoo Someron Kulttuurin toiminnanjohtaja Liisa Mattila kylän historiasta.

– Isojaon ajalta 1875 löytyy merkintöjä Kultelan kylästä sekä savesta, josta tehtiin tiiliä lähinnä omiin tarpeisiin. Myöhemmin savea on käytetty muun muassa Someron kirkon tiilien tekoon. Savi toi kylään paljon käsityöläisiä ja myös teollisuutta. Edelleen Kultelasta kaivetaan savea. Savea käytetään nykyään lähinnä keramiikka- ja askartelusavena.

– Kultela pysynee tulevaisuudessakin punasaven kylänä!

Tapani Aartomaan teoksia.