Somero-biisillä The Voiceen – Ohjelmassa mukana esittelypätkä Somerniemeltä

0
Manu Lehtimäen kilpailusuoritus on nähtävissä perjantaina Ruudussa ja Ruutu Plussassa. Samalla selviää, miten käy jatkoon pääsyn kanssa.

Ensi perjantaina 4.2. nähdään laulukilpailu The Voice of Finlandin historian ensimmäinen jakso, jossa on mukana somerolta kotoisin oleva kisaaja.

Manu Lehtimäki, 20, selviytyi 1 500 laulajan joukosta ensin koelauluihin, josta edelleen reilu 100 laulajaa pääsi Ääni ratkaisee -vaiheeseen Porvoon Taidetehtaassa. Sieltä hänen kilpailusuorituksensa nähdään heti tämän kauden alkupään jaksoissa.

Ensimmäinen jännitys purkautui, kun Turun yliopistoon pohjoismaisia kieliä opiskelemaan lähtenyt nuori mies sai tietää pääsystään kisaan. Kuten ohjelman juontaja Heikki Paasosen on todennut: ”Ääni ratkaisee -stage on yksi Suomen kovimpia paikkoja esiintyä”.

– Sain sähköpostin, jossa kerrottiin, että mut on valittu Ääni ratkaisee -vaiheeseen. Hyvälle mielelle siitä tuli. Onnistunut fiilis, kun tiesi että mun laulamisesta oltiin tosiaan tykätty koelauluissa, nykyisin Turussa kirjoilla oleva Lehtimäki nyökkää tyytyväisenä.

Sittemmin opiskelu jäi kesken, kun oma paikka ei tuntunut olevan siellä. Suuntaa uudelleen miettiessä Manu Lehtimäki on ollut töissä ketjuravintolassa.

Syksystä asti Lehtimäki on siis tiennyt, pääseekö jatkamaan kisaa Turun Logomoon. Mutta kenellekään hän ei ole saanut hiiskua tuloksesta, sille on ehdoton ”ei” kilpailun järjestäjien taholta. Yleisölle asia selviää perjantaina Ruudussa ja Ruutu Plussassa.

Mukaan filmattiin osuus myös Somerolta.

– Joillekin kilpailijoista tehdään esittelynauha ja kameramiehet tulevat paikalle. Minä erikseen sitä kysyin, ja he suostuivat! TV:ssä nähdään nyt pätkä isän luota kotoa Oinasjärveltä.
Kappalevalintaa varten Manu Lehtimäellä oli 4–5 vaihtoehtoa, joita hän sai itse ehdottaa mukaan.

– Tuotantotiimi valitsi niistä sen, jolla pääsin kisaamaan. Onnekseni se biisi oli mun oma ykkönen. Sen verran voin paljastaa, että kappale on somerolaista musiikkia, enempää en.

”Hiljaisesti” voisi veikata, että kappale on Rauli Badding Somerjoen laajasta tuotannosta. Sukupolvet lyövät kättä, sillä onhan nuori mies syntynyt viitisentoista vuotta Raulin kuoleman jälkeen.

Saamme siis kuulla biisissä suomen kieltä. Se on rohkea valinta, koska suuri osa The Voice of Finlandissa kuultavista kappaleista on englanniksi, ja niillä on myös taipumus edetä jatkoon.

– Koen suomeksi laulamisen omaksi vahvuudeksi. Niin myös järjestäjät sanoivat, että pitää mennä omien kykyjen mukaan. Se ei siis ole mitään Ed Sheerania eikä myöskään Laura Närheä, kuten monesti Ääni ratkaisee -kappaleet ovat. Yleisesti he suosittivat suosimaan kulkevaa biisiä.

Sen valinnan siis Maija Vilkkumaa, Juha Tapio, Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki sekä odotetun paluun tälle kaudelle tekevä Anna Puu saavat kuulla. He päättävät, kääntyykö tuoli.

Entä siinä tapauksessa, että kaikki neljä tuolia kääntyisivät, olisiko Manu Lehtimäellä joku oma suosikkituomari, jonka valitsisi?

– Kyllä on, Juha Tapio. Hänet minä tuotantotiimillekin mainitsin, kun sitä myös minulta kysyttiin.

Entä miksi?

– Juha Tapion näen laulajana/esiintyjänä sellaiseksi, jollainen mä haluan itse olla. Hän on mun omista idoleistani se, jonka tyyli on lähimpänä mun tyyliä.

Juha Tapio nähdään usein kitaran kanssa. Niin myös Manu Lehtimäki.

– Nyt tällä kertaa kitaraa ei ole mukana. Se olisi ollut mahdollista. Se on ollut usein eräänlainen ”turvaväline” mun ja yleisön välissä. Mutta päätin, että kun kyseessä kerran on laulukilpailu, niin mennään sitten laulamisen ehdoilla.

Muita laulajien esiintymisiä hän ei päässyt näkemään Taidetehtaassa käydessään. Kuului vain etäistä kuminaa salin puolelta.

– Esityksiä ei nähnyt missään monitoreillakaan. Eikä saanut myöskään tietää, pääsikö joku muu sieltä jatkoon. Myös oman lopullisen esiintymiseni saan nähdä muiden mukana vasta nyt perjantaina.

TFoF :ssa kappaleekseen saa valita pelkästään toisten tekemiä biisejä, ei omaa. Manu Lehtimäen kohdalla tämäkin olisi ollut mahdollista, sillä hän on tullut tunnetuksi tuotteliaana biisin tekijänä.

Lehtimäki on osallistunut aiemmin biisintekokilpailuun. Ja osallistunut kerran laulukisaan Joensuun koulun 6. luokalla.

– Lauloimme kaverin kanssa Image Dragonsin kappaleen Demons. Pääpalkintokin tuli: kilo karkkia!

——-

”Aamuauringon peittävä pilvi/sun ainoa huoli on./Silmissä taivas ja nenässä tuoksu/leikatun ruohikon./Sun viattoman sydämen lyönnit/on tyynet ja tasaiset./Vastaantulevien hymyihin kun sä/hymyillä vastailet./” –Tahdon olla niin kuin sinä -single

The Voice of Finland

  • Nelosella ja Ruudussa pyörivä ohjelma
  • uusi jakso perjantaisin ja sunnuntaisin
  • Suomen suurin laulukilpailu
  • juontajina Heikki Paasonen ja Elina Kottonen, live-jaksoissa mukana Tinni Wikström
  • 11. kausi
  • hakemuksia tuli tälle vuodelle n. 1 500
  • Ääni ratkaisee -vaiheeseen reilut 100 laulajaa
  • kilpailijoista naisia suurin osa, miehiä arviolta 25–30 %
  • osallistujien keski-ikä noin 25 vuotta
  • kilpailijoiden ikähaarukka 16–55 vuotta
  • keväällä 2021 Voice keräsi viikoittain vastaanottimien ääreen keskimäärin 762 000 katsojaa
  • finaali 23.4. keräsi 979 000 katsojaa (mukaan on laskettu lähetysten ensiesitykset ja uusinnat)
  • viikkotavoittavuus keskimäärin 1.479 000 katsojaa (lähde: TV-mittaritutkimus/ Finnpanel, luvuissa ei ole mukana Ruutu-katselut)
  • Lähde: Nelonen Media

Salahuoneen Lapset on Lehtimäen bändi

Sauli Kaipainen
Manu Lehtimäki on tehnyt keikkaa yksinään kitaran ja myös huuliharpun kanssa. Omia biisejäkin kertyy mukavasti.

Lisäksi on bändi, Salahuoneen Lapset, jonka kanssa Lehtimäki on levittänyt joko yksin tai duona Janita Hamppulan kanssa. Hamppula on laulanut toista ääntä, ollut mukana tekemässä biisejä ja myös soittaa Lehtimäen tavoin pianoa ja muita koskettimia.

Edellinen julkaisu Ikipouta on kuultavissa musiikin suoratoistopalveluissa. Se sisältää 12 biisiä hienosti rullaavaa suomipoppia. Esikuva Juha Tapio on selkeästi kuultavissa, mutta sävyjä Manu Lehtimäen biiseistä löytyy laajemmin. Lehtimäki on osaava ja laaja-alainen trubaduuri.

Kuultavissa on kaikuja myös esimerkiksi Anssi Kelalta ja Eppu Normaalilta. Sanoitukset ovat pohtivia, syvällisiäkin.

Kappaleiden sävelmät Lehtimäellä ovat yleensäkin riemukkaan sujuvia, niitä on ilo kuunnella. Levyn hittibiisi on Makaroonia, jonka Lehtimäki – Hamppula lauloivat taannoin myös biisintekokilpailussa.

Toinen levy, viisi kappaletta sisältävä Ep Murheteatteri ilmestyi viime lokakuussa. Viiden kappaleen levyllä on mukana Manu Lehtimäki yksin. Yhteistyö Janita Hamppulan kanssa jäi eri paikkakunnilla asumisen myötä viime kesänä.

Murheteatterilla soittaa ja laulaa Lehtimäki yksin. Hän taitaa pianon, akustisen ja sähkökitaran sekä huuliharpun.

Rummut ja basson Lehtimäki on syntetisoinut MIDI:n avulla. Sama rytmipuolella esiintyvä robottiorkesteri soittaa myös hänen aiemmissakin biiseissään.

2021 huhtikuussa ilmestyi myös single, Tahdon olla niin kuin sinä.

”Levyjen kannet”, Murheteatterin joutsenet ja singlen maisema, ovat Lehtimäen omia luontokuvia.