Rajut hinnannousut lisänneet taloudellista ahdinkoa

Yksinäisyys on tyypillisin syy etsiä apua seurakunnan diakonialta. Someron seurakunnan diakoni Heidi Sippo kertoo korona-aikana syrjäytymisen syventyneen ja ahdistuneisuuden kasvaneen. Usein mielenterveysongelmat, sairaus ja puolison kuolema ajavat hakemaan apua.

Vs. diakoni Anne Leppälä on miettinyt, että Someron keskustaan tarvittaisiin paikka, kuin olohuone, jonne ihmisten olisi helppo tulla, hyvä oleskella muiden seurassa ja rupatella.

– Toisaalta ovathan nämä seurakunnan kerhot ja piirit jonkinlaisia pieniä olohuoneita, joissa kohdata.

Nuoret hakevat diakoniatoimistosta apua taloudelliseen ahdinkoonsa.

– Useilla elämän hallinta on hukassa. Ihan tavallinen arki ei ole hallussa, kuten säännöllinen päivärytmi, nukkuminen, syöminen, kotiaskareet ja taloudenpito, luettelee Sippo.

Hän sanoo sähkön, polttoaineiden ja ruoan hinnannousun vaikuttavan monen arkeen, vievän köyhyyteenkin.

– Toiset selviävät hyvin pienellä rahamäärällä. Vanhemmat ihmiset ovat tottuneet venyttämään penniä. Tiukkaa tekee, jos on auto. Siinä on vakuutukset, verot, polttoaineet, huollot ja korjaukset. Mutta täällä maalla on oltava kulkuneuvo, jolla päästä kauppaan ja muille asioille, kun ei ole tarjolla julkista liikennettä.

Diakonit antavat kauppoihin maksusitoumuksia, joilla saa ruokaa ja hygieniatuotteita. EU-ruokakasseja on jaossa. Diakonit auttavat, miten maksut voisi järjestellä.

Jos tapahtuu äkillinen katastrofi, kuten tulipalo tai onnettomuus, niin diakoniarahastosta voi hakea avustusta. Näin korjataan yllättävä tilanne paremmaksi. Tämä avustus on kertaluonteinen.

– Kaupungin sosiaalitoimi on ensisijainen avunantaja. Me teemme yhteistyötä heidän kanssaan, toteaa Sippo.