Vuonna 2012: Nuorisovaltuusto on nuorten vaikutuskanava ja puolestapuhuja

0
Lukiolainen Timo Luukkola (vas.) haluaa jatkossakin vaikuttaa nuorisovaltuustossa. Kalle Elo jättää mieluisan tehtävän nuoremmille.

Somero-lehti 10.2.2012

Teksti ja kuva Merja Ryhtä
Someron nuorisovaltuustossa vaikuttaneet Timo Luukkola ja Kalle Elo patistavat nuoria mukaan toimimaan uuteen valtuustoon. He tietävät, että yhteenliittymällä voi saada aikaan tapahtumia, tuoda esille nuorille tärkeitä asioita ja olla viestinviejänä, tulkkina aikuisille.
Nuorisovaltuuston sanomisilla on painoarvoa, vaikkei virallista päätösvaltaa kaupungin hierarkiassa olekaan. Yhteyksiä on pidetty puolin ja toisin nuoriso-ohjaajien, sivistysjohtajan, opinto-ohjaajien ja kirjaston väen kanssa.
– Kaupungintalolla uskotaan ja kuunnellaan meitä. Somerolla hallinto ei torppaa ehdotuksia siltä istumalta. He ottavat käyttökelpoiset ideat vastaan, sanovat Elo ja Luukkola.
Nuorisovaltuusto otti esille esimerkiksi bänditilan tarpeen ja keräsi adressin tilojen puolesta. Nyt treenikämppä toimii Helsingintien varressa. Kyselyjä on järjestetty yhdessä kirjaston ja kansalaisopiston kanssa erilaisista aiheista.
Nuorisovaltuusto on vaikuttanut myös koulurintamalla. Oppilaiden toive raikkaasta vedestä kulki nuorisovaltuuston kautta päättäjien korviin ja nyt viihtyisyyttä on parannettu vesiautomaateilla. Viime aikoina lukiolaisia ja yläasteelaisia on huolestuttanut Kiiruun koulun huono sisäilma. Talo aiotaan peruskorjata.
– Asioihin voi vaikuttaa, ja nuorisovaltuusto on hyvä kanava, muistuttaa Timo Luukkola, joka lähti aikoinaan mukaan juuri siksi, että halusi nähdä, miten nuori pystyy kaupungissa vaikuttamaan.
Kalle Elo halusi selvittää myös, mitä asioiden muuttaminen vaatii ja mitä mieltä nuoret ovat asioista.
– Muutoksen siemen elää nuorissa. Onkin erityisen tärkeää, että päättäjät kuuntelevat nuorten mielipiteitä kaikissa asioissa, jotka heidän elämäänsä vaikuttavat, sanoo Elo.
Ei turhan virallista, muttei pelleilyäkään
Uuteen nuorisovaltuustoon voi ilmoittautua nuorisovaltuuston omalla Facebook-sivuilta löytyvällä lomakkeella. 13–18-vuotias nuori voi käydä kertomassa halukkuutensa nuoriso-ohjaajille Jukolassa. Vaaleja tuskin järjestetään. Tavoitteena on saada noin yhdeksänjäseninen ja pari kautta toimiva uusi nuorisovaltuusto kokoon maaliskuun aikana.
Elo ja Luukkola toivovat, että mukaan tulisi myös Someron ulkopuolella, ammattikoulussa ja muualla opiskelevia nuoria.
– Jos haluaa äänensä kuuluviin ja toimintaa Someron nuorille, niin kannattaa ilmoittautua nuorisovaltuustoon. Sivusta seuraajan rooliin kyllästyneet, osallistukaa. Paljosta jää paitsi jos ei tule mukaan, toteaa kaksikko.
Nuorisovaltuustossa ei olla pallo jalassa. Virallisia kokouksia on neljä vuodessa. Palavereita pidetään toimikuntatyyppisesti sitä mukaan kun asioita pulpahtaa pintaan.
– Emme puhu puoluepolitiikkaa. Toiminta ei muutenkaan ole turhan virallista, vaikkei nuorisovaltuusto ole mikään pelleilypaikkakaan. Juttelemme ja nostamme esille nuorille läheisiä asioita. Järjestämme tilaisuuksia, esimerkiksi jonain vuonna olemme olleet rahoittamassa ja tekemässä Suviheinä-rockia, muutama elokuvailta on järjestetty ja useampia artisteja on tuotu Somerolle, luettelee Luukkola.
Kaupunki on varannut nuorisovaltuustolle noin 3 000 euron potin järjestää nuorille tekemistä.
– Ei meidän tarvitse kaikkea järjestää yksin. Yhteistyötä on ollut eri tahojen kanssa, kuten Svengin.
Luukkolalle ja Elolle nuorisovaltuusto on avannut ovia mahtaviin projekteihin. He ovat tutustuneet erilaisiin ihmisiin, oppineet ryhmätyöskentelyä, pitämään omista mielipiteistään kiinni ja perustelemaan kantansa. Yhdessä muiden nuorten kanssa toimiminen on ollut antoisaa.