Hanke autiotalojen asuttamiseksi

0
Autiotalo Lautelassa Terttiläntiellä.

Kiinnostus maaseutua kohtaan on kovassa kasvussa, mutta kynnys rakentamiseen tai kiinteistön ostamiseen voi olla suuri. Samanaikaisesti maaseudulla, kuten meillä Somerolla, on paljon käyttämättömiä tai vähällä käytöllä olevia kiinteistöjä ja rakennuksia, joiden käyttöä voitaisiin tehostaa.
Koronakriisi on nyt lisännyt maaseudun vetovoimaa ja luonut huomattavan lisäkysynnän maaseudun kiinteistöille ja samalla edellytykset maaseudun elinvoiman kehittämiselle.
MTK käynnistikin Autiotalot ja hiljaiset kiinteistöt hyötykäyttöön -hankkeen, jonka tehtävänä on jakaa tietoa tyhjillään tai vähällä käytöllä olevista kiinteistöistä ja rakennuksista maaseudulla.
Ensimmäisenä tehtävänä on kehittää verkkoalusta, jonka avulla voidaan jakaa tietoa maaseudun rakennuksista. Verkkoalustasta halutaan kohtaamispaikka kiinteistöjen omistajille ja rakennusten käyttöoikeudesta kiinnostuneille. Kysymys ei kuitenkaan ole kiinteistöjen myynnistä, vaan kiinteistöjen hyötykäytön mahdollistamisesta, joka toki saattaa myöhemmin johtaa kiinteistökauppaan.
Parin vuoden takaisen arvion mukaan yli kymmenen prosenttia Someronkin asunnoista odottelee tyhjillään vakinaisia asukkaita.