Kauanko riittää pappilan hätävara?

0
Markus Virtanen.

Ruokasalimme kaapissa on alimmalla hyllyllä iso laatikko täynnä elintarvikkeita. Kuivahedelmät, jauhot, pähkinät, suklaalevyt ynnä muut eivät ole siellä yöllä yllättävää näläntunnetta varten vaan kotivaraksi kriisitilanteisiin.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön suositus on, että jokaisessa kodissa pitäisi olla ruokaa sen verran mitä perhekunta tarvitsee 72 tunnin eli kolmen vuorokauden elämistä varten.
Kun puolisoni suunnitteli ruokalaatikkomme sisältöä, pidin projektia ihailtavana, joskin merkitykseltään teoreettisena. Viimeisen parin viikon aikana yksi jos toinen on kuitenkin valitettavasti saanut huomata, että aina välillä maailmassa tapahtuu epätodennäköisiä asioita, jotka keikauttavat kaiken nurinniskoin. Vaikka virallinen totuus onkin, että Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa, lienee selvää, että ruokalaatikkomme on ainakin symbolisesti ajankohtaisempi kuin vielä kertaakaan aiemmin.
Sotaa todennäköisempiä ovat silti yhä luonnonmullistusten aiheuttamat sähkökatkot, ongelmat vedenjakelussa ja suuronnettomuudesta johtuva kehotus pysyä sisätiloissa. Juuri silloin kotivara nousee arvoonsa varsinkin kaupungeissa ja taajamissa, joissa ihmiset ovat tottuneet täyttämään ruokakomeroaan erissä monta kertaa viikossa.
Varautuminen merkitsee toki myös monia muita asioita kuin ruokaa. Lääkkeet, joditabletit, taskulamput, tulitikut, käteinen raha ja paristoilla toimiva radio ovat kaikki asioita, joita ihminen osaa kaivata silloin, kun arki menee rikki. Niin ja tietysti vettä: ilman sitä ei keho toimi eikä vesivessa vedä. Tässä suhteessa maaseudun syrjässä asuva saattaa päästä helpommalla. Kriisitilanteessa on sosiaalisesti hyväksyttävämpää lannoittaa oman pihan peränurkkaa kuin kerrostalon hiekkalaatikkoa.
Mitä tulee pappilan hätävaraan, tuohon keksinmurujen, hillon ja kermavaahdon suloiseen liittoon, siihen ei meidän kotivaramme valitettavasti taivu. Kriisitilanteessa joudumme ensimmäisen kolmen päivän ajan tyytymään suklaaseen, mikä sekin on globaalissa mittakaavassa aikamoista ylellisyyttä.

Markus Virtanen
säveltäjä