Varsinais-Suomessa Punainen Risti koordinoi sotaa pakenevien ukrainalaisten vastaanottotoimintaa, ja vastaanottokeskus sijaitsee Turun Pansiossa.

Someron kaupungilla ja seurakunnalla on myös valmiina suunnitelmat ukrainalaisten vastaanottamiseksi.

Maahan tulijan on aina haettava tilapäistä suojelua joko poliisilta tai rajaviranomaiselta. Varsinais-Suomessa asiaa hoitaa Raision poliisilaitos.

Tilapäisen suojelupäätöksen jälkeen on oikeutettu vastaanottopalveluihin, joita ovat terveydenhuolto, sosiaalipalvelut ja vastaanottoraha. Vastaanottokeskus on Turussa.

Perusturvajohtaja Marjaana Sorokin arvioi, että Somerolle on tullut parisenkymmentä sotaa paennutta ukrainalaista. Osa on jo kysynyt kaupungilta lapselleen päivähoitoa ja koulupaikkaa.

Kaupungin ohje on paikkakunnalle tullessa ottaa yhteys Someron sosiaalitoimistoon.

– Sitä kautta päästään alkuun, kartoitetaan tilannetta ja avuntarpeita. Selvitellään, miten hakea tilapäinen suojelupäätös ja niin edelleen, ohjeistaa Sorokin.

Hän muistuttaa, että tilapäinen suojelupäätös on oltava, jotta on oikeutettu Suomen terveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin. Lomastatuksella näin ei ole.

Perusturvajohtaja jatkaa, että kun tietty taho koordinoi, niin asiat pysyvät hallinnassa.

– Saadaan arvio, paljonko täällä on pakolaisia. Mitä apua he tarvitsevat ja kohdentamaan palvelut oikeisiin kohteisiin. Näin pystytään auttamaan ihmisiä parhaiten, arvioi perusturvajohtaja.

Eikä synny hallitsematonta maahanmuuttoa.

– Hallitsematon maahanmuutto on riskitekijä, toteaa Sorokin.

Myös Someron seurakunta osallistuu ukrainalaisten tukemiseen. Diakoni Heidi Sippo toimii yhteyshenkilönä.

– Tavaralahjoituksille ei juuri nyt ole tarvetta, mutta jos niitä ilmenee, keräyksiä pistetään pystyyn.

Seurakuntalaiset voivat osoittaa tukensa rahalahjoituksin muun muassa KUA:n, Yhteisvastuun tai muiden toimijoiden kautta.

– Tukea voi antaa myös toivottamalla tulijat tervetulleiksi. Seurakunta antaa esimerkiksi jokaiselle tulijalle villasukat, kertoo vapaaehtoistyönohjaaja Essi Torkkomäki-Ryhtä.

Villasukkia voi toimittaa kirkkoherranvirastoon, sinne voi myös toimittaa sukkalankoja muiden kutojien käyttöön. Diakonit Anne Leppälä ja Heidi Sippo hoitavat sukat tarvitsijoille.

Somero-opiston kädentaitojen opettaja Anne Turkulaiselta voi kysyä ohjeita ja työvälineitä sukkien kutomiseen.

Lisäksi seurakunta käynnistää myös kummiperhe-toimintaa.

– Tarkoituksena on luoda yhteydet somerolaisten ja ukrainalaisten välille, mutta kyseessä ei siis ole majoitustoiminta, kertoo Torkkomäki-Ryhtä.

Kummiperheeksi haluavat voivat ilmoittautua Torkkomäki-Ryhtälle.

– Myös ystäväperhettä kaipaavat voivat ilmoittautua vapaaehtoistyönohjaajalle tai diakoneille.

Rahallistakin tukea Ukrainassa tarvitaan edelleen.

– Muun muassa Punaisen Ristin katastrofirahaston, Kirkon Ulkomaanavun ja Unicefin kautta pystyy tukemaan hädänalaisia, Torkkomäki-Ryhtä muistuttaa.

Kaupunki on ryhtynyt päivittämään sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelmaa, miten varautua ja tehdä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Suunnitelmaan listataan prosessit, miten toimitaan kriisissä.

– Tiedetään, mitä tehdään ja kuka tekee, kun kriisi uhkaa tai on päällä. Asiat käydään laajasti läpi. Jokaiselle esimiehelle tulee selkeät ohjeet, niin sanotut toimintakortit, miten tehdä ja kehen ottaa yhteyttä, selvittää perusturvajohtaja Marjaana Sorokin suunnitelmaa, joka on perusturvalautakunnassa täydennettävänä.

Valmiussuunnittelu tukee yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen ylläpitämistä ja väestön toimintakyvyn varmistamista normaalioloissa ja häiriötilanteissa.

Sorokin sanoo, että myös kyberhyökkäys kuuluu uhkiin, joihin tulee varautua.

– Miten toimitaan jos yhtenä aamuna kaupungin tiedostot eivät sähköisesti avaudukaan. Meillä on oltava myös paperilla tietoja saatavilla.

Epävakaa yleismaailmallinen tilanne huomioiden perusturvan valmiussuunnitelman päivittäminen on tarpeen. Edellinen päivitys on vuodelta 2014.