Kaupunki tempaisee euron tonttikampanjalla

0

Somero lähtee nyt tehostetusti liikkeelle asukashankintansa kanssa. Uusia asukkaita ja veronmaksajia todella tarvitaan vanhenevan väestön vastapainoksi.
Tonttien tähänastiset alekampanjat ovat herättäneet heikosti vastakaikua. Noin 4–6 euron alennetut neliöhinnat eivät liiemmin ole houkuttaneet rakentamaan kaupungin tonteille.
Myöskään määräaikainen 20 prosentin väliaikainen lisäale ei juuri ole lisännyt myyntiä.
Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen teki kaupunginhallitukselle esityksen, että määräaikaisia myyntikampanjoita jatkettaisiin tänä vuonna vastaavasti kuin 2021, mutta alennusprosenttina olisi 25.
Kaupunginhallitus totesi ehdotetun alen riittämättömäksi.
Riitta Lehtinen (sd.) esitti Matias Mäkisen (ps.) kannattamana, että Harju-Härkälän, Ihamäen ja Myllykujan rakentamattomat tontit laitetaan myytäviksi euron hintaan kahdeksi kuukaudeksi, alkaen huhtikuun alusta. Rakennusvelvoite ja sakko määräytyisivät kuitenkin tontin normaalin hinnan mukaisesti.
Tero Pirttilä (kesk.) esitti Mikko Virtasen (kesk.) kannattamana asian palauttamista valmisteluun.
Äänestyksessä asian käsittelyn jatkamista kannattaneet voittivat äänin 6-3. Jatkamista kannattivat demarit, kokoomus ja perussuomalaiset. Palauttamisen kannalla oli keskusta.
Mikko Virtanen (kesk.) teki vastaehdotuksen Jaana Kyyrän (kesk.) kannattamana, esittäen 50 prosentin alennusta, joka koskisi koko loppuvuotta. Sakko määräytyisi tontin normaalin hinnan mukaisesti.
Kahden kannatetun muutosesityksen kesken äänestettiin. Ensin Lehtisen ja Virtasen esityksen välillä, sitten voittaneen ja pohjaehdotuksen kesken.
Lehtisen esityksen kannalla olivat demarit, kokoomus ja perusssuomalaiset, Virtasen esityksen kannalla keskusta.
Seuraavaksi äänestettiin Lehtisen ja pohjaehdotuksen välillä.
Esitys euron tonteista voitti demarien Riitta Lehtisen ja Taina Ruuhilehdon , kokoomuksen Henry Seppälän ja Jutta Varjuksen sekä perussuomalaisten Matias Mäkisen ja Janne Nurmen äänten voimin 6-3.
Toiselle puolen jäivät keskustan Jaana Kyyrä, Tero Pirttilä ja Mikko Virtanen.
Läpi mennessään keskustan ehdotus olisi ollut valtuuston päätöksen vastainen, sillä valtuusto on antanut alekampanjoille ainoastaan kahden kuukauden aikaikkunan.