Useita tartuntoja kaupungin eri toimintayksiköissä

0

Koronatilanne on edelleen vaikea Somerolla. Tartuntoja on todettu tälläkin viikolla jo 63 kappaletta.
Tällä hetkellä ilmaantuvuus on Terveyden ja hyvinvoitilaitoksen mukaan Varsinais-Suomessa 1 339. Somerolla se on 1 271. Somerolla todettuja tartuntoja on keväästä 2020 alkaen yhteensä 776.
Tartuntojen määrä on kasvanut merkittävästi helmi–maaliskuun aikana. Suuri osa sairastuneista ei kotitestin tekemisen lisäksi hakeudu viralliseen testiin, joten he eivät näin ollen edes näy virallisissa luvuissa.
Näytteitä otetaan paljon. Turun yliopistollisen keskussairaalan laboratorio tutkii yli 5 000 näytettä viikossa ja positiivisuusprosentti on nyt kaikkein aikojen korkein, 59.
Omikron 2 -variantti on saavuttanut valtaviruksen aseman ja sitä todetaan nyt yli puolessa positiivisista näytteistä. Joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa olla 30 prosenttia tartuttavampi kuin omikron 1 -variantti. Jos on sairastanut omikron 1:n, niin voi myös sairastua kakkosvarianttiin, mutta se ei ole toistaiseksi näyttänyt olevan mitenkään yleistä.
Tartunnat ovat vähentyneet nuorimmissa, alle 20-vuotiaiden ikäryhmissä, mutta toisaalta kasvaneet vanhemmissa ikäryhmissä, eli yli 60-vuotiaissa. Sairaalahoidon tarve voi edelleen kasvaa ja sen vuoksi on tärkeää noudattaa edelleen varovaisuutta.

Someron kaupungin perusturvan eri toimintayksiköissä on todettu merkittävissä määrin koronatartuntoja niin henkilöstössä kuin asiakkaissakin viimeisten viikkojen aikana. Lisäksi huolta on herättänyt tartuntamäärien kasvaminen etenkin ikääntyneiden keskuudessa.
Palvelutalo Tervaskannon Pihlakodissa todettiin tiistaina useita koronatartuntoja. Vierailuja pyydetään välttämään mahdollisuuksien mukaan maanantaihin 28.3. saakka.
Koska ikääntyneillä ja riskiryhmillä on kuitenkin oikeus tavata läheisiään, perusturvasta muistutetaan, että vierailujen aikana tulee kiinnittää erityistä huomiota yygieniaohjeisiin, turvaväleihin ja maskinkäyttöön.
Jos havaitsee itsessään jotain koronavirusinfektioon viittaavia oireita, ei pidä mennä vierailemaan mihinkään sosiaali- tai terveydenhuollon yksikköön, vaikka olisikin saanut jo kaksi tai kolme rokoteannosta.
Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittaa kaikkia sosiaali- ja terveysalan palveluyksiköissä vierailevia tekemään koronan kotitestin ennen vierailua, jotta oireettomatkaan eivät veisi virusta palveluyksiköihin.
Yhteisissä tiloissa oleskelua tulee välttää.
Koronatilanteen nopeasta heikkenemisestä johtuen, hoivayksiköissä toivotaan, että vierailun sopivuus sovitaan etukäteen soittamalla.