Kuka kolaa kotipihasi lumet?

0
Asta Korpiniitty.

– Viikolla minä lykin kolan kanssa. Viikonloppuna poika ottaa järeämmät koneet käyttöön ja siirtelee kasoja syrjään, kertoo Asta Korpiniitty.

Hänen mielestään lunta on tullut jo tarpeeksi.

– Vanhan ajan tiekarhuja on ikävä. Ovatkohan kuolleet sukupuuttoon?

– 95-vuotias tätini kertoi juuri Suomen kansan kalenterin viisauden: ”Jos kynttilänpäivänä sataa lunta, niin puolet talven lumista on vielä satamatta.” Kynttilänpäivä oli 6. helmikuuta ja silloin tuprutti lunta. Kyllä vanha kansa tietää, sanoo Korpiniitty.

Tarja Manninen.

Mannisen pihassa tuttu käy ottamassa traktorilla pahimmat päältä lumisateiden jälkeen. Sitten on perheenpään vuoro tarttua toimeen.

– Mies tekee meillä lumityöt. Hän tykkää siitä. Meillä on kapea pitkä piha, joten kyllä hommaa on tänä talvena riittänyt, toteaa Tarja Manninen.

Saara Nieminen.

– Taloyhtiön vastuulla on meidän pihan auraukset. Oman asunnon edustan ja portaat hoitaa mies, sanoo Saara Nieminen.

Hän on kotihoidossa töissä, ja kulunut talvi kelien vuoksi on tuonut haasteita päästä asiakkaiden luo. Niemisestä lumentulo saisi jo loppua.

Sauli Suni.

– Minä teen lumityöt kuormaajalla. En ole vielä antanut muille konetta käyttöön, kertoo Sauli Suni, jolla riittää aurauslääniä.

– Aloittelen vasta kun kaikki on tullut alas. Pikkasen lunta on jo liikaa. Korkeat nietokset haittaavat omenapuiden kevätleikkausta, sanoo puutarhatilan yrittäjä.