Somerolla vertaisryhmä antaa tukea

Valtakunnallista nivelterveysviikkoa vietetään viikolla 14 eli 4.–10.4. Silloin nostetaan esiin tietoa nivelsairauksien yleisyydestä ja mikä merkitys on itsehoidolla ja liikunnalla. Liike on nivelrikon paras lääke. Itsehoidolla on mahdollisuuksia vähentää riskiä sairastua ja ylläpitää toimintakykyä nivelrikkoon sairastuessa.

Paikalliset nivelpiirit liikuttavat ihmisiä eri puolilla Suomea. Ne järjestävät muun muassa vertaisryhmiä, allasvoimistelua, kuntosalia, jumppaa ja kävelylenkkejä.

Somerolla toimii vertaisryhmä, nivelpiiri. Ennen koronapandemiaa se kokoontui tasaiseen tahtiin.

Mukana menossa liikkunut vertaisohjaaja Margit Ahlbom-Messi kertoo, että ihmiset ovat vielä melko varovaisia tulemaan mukaan ja toistensa seuraan.

– Pikkuhiljaa jatkamme taas. Seuraava vertaisryhmän kokoontuminen on 4. huhtikuuta palvelutalossa Turuntien varressa.

Noin miljoonalla suomalaisella on nivelrikko. Ruston rappeumasairaus on yleisin niveltautimme. Iän mukana se tulee lähes kaikille, mutta useimmille ihmisille siitä on vain vähäistä haittaa. Edetessään nivelrikko voi aiheuttaa haittaavia oireita; niveltä liikuteltaessa tuntuvaa kipua ja nivelten toiminnan rajoituksia.

Nivelrikkoon pyritään vaikuttamaan ehkäisevillä toimilla ja tarvittaessa lääkkeillä, fysioterapialla, niveltä säästävillä leikkauksilla sekä tekonivelleikkauksilla.