Lippaisiin annettiin pelkästään seteleinä jo yli 3 400 euroa

0
Jarmo Heirola keräämässä ja Tuija Hovila lahjoittamassa Ukrainan hätää kärsiville.

Teksti ja kuvat Tarja Kauppinen

Suomen Punaisen Ristin Someron osasto järjesti K-Supermarket Härkätien ja S-market Someron pihalla lipaskeräyksiä perjantaina ja lauantaina.
Härkätien edustalla päivysti Jarmo Heirola lippaan kanssa perjantaiaamuna.
– Kiitettävästi on ollut lahjoittajia. Ihmiset ovat ymmärtäneet asian vakavuuden ja auttaneet kukin oman osansa. Kova järkytys oli sota torstaiaamuna, ei ole Euroopassa tuttua tämmöinen.
Avustuksensa lippaaseen laittoi myös Tuija Hovila.
– Sääliksi käy ukrainalaisia. Olen ystävien kanssa jutellut Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. On ihan hullua, että Sauli Niinistölle ja Ranskan Emmanuel Macronille Putin sanoi yhtä ja teki toista.
– Suomi ei saisi liittyä Natoon, mutta joku turva tässä saisi olla. Luulin, että neuvottelemalla asiat saa kuntoon, mutta ei. Mieheni katselee yölläkin nettiä välillä, kun ei saa unta. Eihän tässä kerkiä itsekään tehdä muuta kuin lukea uutisia. Pitää auttaa, kyllä meittiikin autettaisiin, hän toteaa.
Timo Tuominen haluaa auttaa ja pohtii Euroopan tilannetta.
– Kauhia uutinen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, joka on itsenäinen valtio ja vielä Yhdistyneiden Kansakuntien jäsen.
– Sitten Putin väittää ja valhettelee, että Ukraina, jossa on vain 44 miljoonaa asukasta uhkaa suurvalta Venäjää. Nyt oli vielä venäläisten ohjusisku ydinvoimalaan, ei mitään rajaa. Ja vielä väittävät, että ukrainalaiset ovat sen itse sytyttäneet.
– Vakoilijaeverstihän Putin on, tietää kaikki hommat. Tšetšenian pääkaupunginkin pani sileäksi. Haluaa Ukrainaan nukkehallitsijan, niin kuin oli aikoinaan Terijoella Otto-Ville Kuusinen . Nyt ei Pyhäjoelle saa rakentaa ydinvoimalaa, jossa Venäjän valtio on osallisena. Putin ja Lavrov ovat maailman rikkaimpia ihmisiä. He sekoittavat koko maailman talouden. Onneksi kesä sentään on tulossa ja valoa.
Keräyslippaisiin annettiin pelkästään seteleinä jo yli 3 400 euroa.
– Kolikoita ei vielä laskettu, mutta niitä on arviolta noin 12 kiloa, kertoo kerääjien puolesta Essi Torkkomäki-Ryhtä.
– Nälkäpäiväkeräysten yhteydessä on joskus arvioitu, että kilossa kolikoita on noin 83 euroa, mutta nyt kolikot olivat selvästi isompia, hän arvelee.
Punaisen Ristin Someron osasto organisoimassa keräyksessä oli vapaaehtoisia krerääjiä myös partiosta ja Paratiisileijonista.
Keräys jatkuu keskiviikkona ja perjantaina. Teeriharjulla tansseja pyörittävä Häntälän Maamiesseura on luvannut antaa puolet sekä keskiviikon että perjantain tanssien tuotosta mukaan keräykseen.
– Lisäksi viemme paikalle myös lippaita.
Torkkomäki-Ryhtä sanoo, että Punaiselta Ristiltä on saatu terveisiä, että avustusrekat Ukrainaan ovat jo matkalla sekä osin jo löytäneetkin perille Ukrainaan.