Päitsillä kaksi uutta koko kisan ajanutta somerolaista

0
Tänä kesänä Päitsillä oli hyvin lumiset kelit. Spoorit kuluivat vasta lähtönumeron kohotessa.

Ikkunasta ulos katsoen kesä ei ole alkanut. Sen sijaan kesän kilpailukausi kaksipyöräisillä on jo startannut.

Kauden päätapahtumia endurossa on Päijänteen ympäriajo. Tänä vuonna Päitsi ajettiin 86. kerran. Ensimmäisestä Päitsistä on kulunut yli 90 vuotta.

Somerolaisittain tähtäimet ovat korkealla Niko Puotsaaren , 19, mukanaolon myötä. Kisakalenterissa on sekä SM- että MM-sarjaa. Ei tarvitse nuoren miehen miettiä, mitä tekisi vapaa-aikana.

Viime vuonna Niko Puotsaari oli Päitsillä ensimmäistä kertaa. Oppirahoja maksettiin, kun hän pyörän hallinnan menetettyään lensi tangon yli, minkä jälkeen takarenkaan piikit pyyhkivät pohkeen auki.

Siitä tuli rumaa jälkeä, mutta niin vaan hurjapää oli mukana kaksipäiväisen kisan sunnuntainakin. Buranan voimalla.

Salon Moottorikerhoa edustava Puotsaari oli kokemuksensa takia se, joka tänä vuonna ensimmäisen kerran selvitti koko kisan maaliin asti. Se tarkoittaa satoja ajokilometrejä.

SM-tilille kertyi pisteitä mojovasti, U-20-sarjassa kakkonen ja SME1-sarjassa kolmonen. Niissä on tämän kauden päätavoitteet, joten kaksi mitalia lupaavat hyvää jatkossa.

Yleiskilpailussa Puotsaari oli Husqvarnallaan 13. Palkintokaappia kelpaa kasailla.

U-20 -sarjassa ajetaan alle 20-vuotiaina ja pelkästään 125-kuutioisilla. E1 puolestaan on kaiken ikäisille, jota saa ajaa 125-kuutioisella 2-tahdilla tai 250-kuutioisella 4-tahdilla. Yleiseen sarjaan lasketaan kaikki kisaajat, jotka ovat ajaneet.

– Kumpikin, U-20 ja E1, ovat mulle yhtä tärkeitä. Tavoitteena on, että molemmista otetaan mitalit. U-20:ssa on hieman helpompi pärjätä, E1:ssä taso on kovempi, Niko Puotsaari luonnehtii sarjojaan.

Maaliin pääsy tuntui hyvältä.

– Olihan se aika raskas setti. Tänä vuonna ehkä vielä rankempi, kun kelit olivat niin pehmeät. Lunta oli paljon ja spoorit syviä. Ei reitti huono ollut, se oli vaikeaa kaikille. Liki joka pätkällä oltiin ’nutullaan’, Puotsaari arvioi.

Pyörä toimi hyvin koko kisan.

– Ukkelikin kesti suurin piirtein. Sunnuntaina iltapäivällä perse oli ajamisesta jo kovilla. Hieman tuli kaatumisesta naarmuakin.

Vieläkin paremmin olisi voinut silti mennä.

– Sen puolesta, että perjantai-illalla pääkoppa tuumi, että nyt nukutaan vain 2,5 tuntia. Lauantaina oli aika paha lähteä siitä liikkeelle. Siirtymillä meinasi nukahtaa pyörän selkään.

Päivä oli pitkä, aamukahdeksasta iltaseitsemään. Energiajuomaa ja -geelejä kului.

Sellainen vaikuttaa jo sijoituksiin. Lisäksi energiajuomien takia oli vaikea nukahtaa lauantai-iltanakaan.

– Aivot veti illalla aikamoista jumppaa, Puotsaari myöntää.

Hieman parempi uni auttoi. Sunnuntaina ajo sujui paremmin ja yleiskilpailun sijoja karsiutui kohti kärkeä.

– Kauden tavoitteet on ajaa SM-sarja kokonaan ja ottaa E1:n ja U-20:n mitalit, viimeksi mainitusta mieluiten kultaa.

Huhtikuun alussa on lähtö Espanjaan treenaamaan.

– Espanjassa aloitan ensimmäisen MM-kisan 6. toukokuuta. Siitä seuraavalla viikolla lennän Suomeen Hyvinkään SM-kisaan. Toinen MM-osakilpailu menee ikävästi SM:n kanssa päällekkäin, joten MM on pakko jättää väliin.

Ensi kesänä saa reissata tosissaan. Toivottavasti maailma pysyy mallillaan ja Puotsaari pääsee ajokalenterinsa toteuttamaan.

Suomessa ensimmäinen SM oli Mäntsälässä 5. helmikuuta.

– Sinä viikonloppuna just satoi ihan älyttömästi lunta. Keli oli aika pöperöä. E1:ssä olin neljäs ja U-20:ssä kolmas.

Kokemusta Päijänteen ympäriajossa kertoo olleensa hankkimassa myös kuljetusalan yrittäjä, lavettikuljetuksiin erikoistunut Aleksi Alanne , 32.

Aleksi Alanne on endurokisoissa vielä tuore tapaus, sillä ensimmäisen SM-kilpailunsa hän korkkasi vasta alle vuosi sitten. Päitsillä Alanteen sijoitus luokassa B2 oli seitsemäs ja yleiskilpailun sijalukuna oli 39.

Alku on kuljettu rankimman kautta, kun jo alussa ottaa käsittelyyn kaksipäiväisen Päitsin.

– Onhan se rankka, mutta ehkä suurimman haasteen kisa tuotti siinä, että se reitti petti niin kovin, koska lähdin matkaan B-luokan hänniltä, Alanne arvioi.

Ajamisen täytyy olla hauskaa, koska mies sinnitteli urheasti loppuun asti.

– Vesi roiskui koko ajan. Siinä vaiheessa lauantaita, kun iho alkoi hiertää taipeista rikki, ei kaikki ollut enää niin kivaa. Joku heikompi olisi varmaan voinut keskeyttää.

Ensikertalaiselle meno oli muutoinkin ”tuimaa”.

– Kyllä kisa jännitti. Hyvä, kun sai happea ensimmäisellä pätkällä. Mutta valtavan hieno kilpailu se kyllä on, Alanne hämmästelee jäljestäkin.

Omasta mielestä sijoitus olisi voinut olla parempi, jos paikat olisivat kestäneet.

– Ei äijän kunto loppunut kesken, vaan takamus. Muutamat pitemmät pätkät oli ihan pelkkää selviytymistaistelua. Tunnin mittainen maastokoe osaa olla pitkä.

Luokkien välillä on eroja. C-luokka jättää välillä joitain pitkiä pätkiä väliin, jolloin kuskit ehtivät palautua.

– Myös siirtymillä sai ajaa tosissaan. Eivät ne ole helppoja, vaikka voisi luulla. 10 senttiä pinnasta oli pelkkää sosetta. Ei voinut nauttia, päästää sykettä alas ja palautua ennen seuraavaa pätkää.

Ajaminen vaati kaikilta veronsa.

– Sijoitus parani, mitä enemmän keskeyttäneitä tuli. On se kovatasoinen kisa. Viikko perään on kestänyt palautua.

Alanteen enduropyörä on 250-kuutioinen KTM , 2-tahtisella moottorilla.

– Tarkoitus on ajaa enduroa nyt koko kausi. On niin mukava, kun kaikki radat on lähellä. Porukka ympärillä on pirun hyvä.

Alanteen aikaisemmin harrastamaan moottorikelkkailuun nähden edut ovat selkeitä.

– Kun sitä yritti työn ohessa harrastaa, niin auton kanssa päivä meni ajamiseen mennessä, ja toinen takaisin tullessa. Mutta kun kotipihalta lähtiessä lyö pyörän käymään, ei matka ole pitkä lähellä oleville radoille.

Tulostavoitteet ovat siinä, että ”nyt harrastellaan”.

– On ihan riittävä, jos B-luokan puoleen väliin pääsen. Ajan omaksi iloksi, mutta totta kai myös haluaa pärjätä. Mulla on se voiton tahto kaikkeen, mitä olen tehnyt.

– Sekin on tavoite, että pysyy ehjänä, että sitä omaa yrittäjyyttäkin pystyy harrastamaan. Siitä enduro on hyvä, että ajaessa ei mieti työasioita. Jos miettii, niin pusikko heilahtaa.

Tänä kesänä Päitsillä oli hyvin lumiset kelit. Spoorit kuluivat vasta lähtönumeron kohotessa. (kuva Kari Hassinen)