Ravintolarajoitukset päättyvät tänään

0
Yrittäjä Katri Alanko on mielissään, joskin vielä hiukan myös epäuskoinen rajoitteiden poistumisesta.

Ravintoloiden anniskelua, aukioloaikaa, asiakasmäärää ja istumapaikkoja koskevat väliaikaiset rajoitukset poistuvat tänään 1. maaliskuuta koko maassa.
Vaikka valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset poistuvat, ovat ravintoloita koskevat, lakiin perustuvat yleiset hygieniavelvoitteet voimassa maaliskuun loppuun asti.
Jos tautitilanne muuttuu tai sairaalakuormitus nousee merkittävästi, valtioneuvosto harkitsee ravitsemisliikkeitä koskevia rajoituksia uudelleen. Viranomaiset seuraavat koronatilannetta tarkasti ja varmistavat terveysturvallisen arjen muuttuvissakin tilanteissa.
Somero-lehti julkaisi vuosi sitten jutun siitä, miten yrittäjä Katri Alanko piti Jussin Baarin ikkunassa tukkimiehenkirjanpitoa päivistä koronakriisin päättymiseen.
– Eivät olisi enää ikkunat riittäneet, toteaa Alanko koronatilanteesta, jonka jatkumista näin pitkälle ei tuolloin osattu edes arvata.
Vaikka pandemiaa ei vieläkään ole voitettu, kaikki ravintoloita koskevat rajoitukset poistuvat tänään.
– Hiukan on yhä sellainen epäuskoinen olo, tämä epänormaali on jatkunut niin pitkään, Alanko pohtii.
– Silloin koronan alussa kukaan ei uskaltanut liikkua juuri ollenkaan. Mutta joka kerta kun rajoituksia on löysätty, niin asiakkaat ovat löytäneet takaisin, hän iloitsee.
Jussin Baarissa korona-aikainen sulku käytettiin tilojen remonttiin.
Tartuntatautilain mukaiset hygieniavaatimukset ovat voimassa 30.6. asti koko Suomessa. Voimassa on edelleen hygieniavaatimuksia koskeva tartuntatautilain pykälät 58 a ja c, jotka koskevat kaikkia yleisölle avoimia ja asiakkaille ja osallistujille varattuja toimitiloja ilman erillistä viranomaispäätöstä.
Pykälä c velvoittaa yleisölle avoimista ja asiakkaille ja osallistujille varatuista tiloista vastaavia esimerkiksi huolehtimaan, että asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja että tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan.
Pykälän 58 a mukaan toiminnanharjoittajan on huolehdittava esimerkiksi siitä, että asiakkaiden saapuminen ja oleskelu järjestetään riittävän väljästi ja että asiakaspaikat ovat riittävän etäällä toisistaan.
Vaikka rajoituksia puretaan, Aluevirasto muistuttaa, ettei pandemia ole vielä ohi: Muistetaan turvavälit, suojaudutaan rokotteilla ja jäädään oireisena kotiin.
Somerolla todettiin viime viikolla yhteensä 57 koronatartuntaa: maanantaina 11, tiistaina 16, keskiviikkona 0, torstaina 30, perjantaina 0, lauantaina 0 ja sunnuntaina 0. Maanantaina koronatartuntoja ei todettu yhtään.