Suomen mestari auttaa sotalapsia Puolan rajalla

0
Jaana Päkkilä ja Marko

Somerolaislähtöinen veteraanimäkihyppääjä Marko Jokiniemi voitti viikonvaihteessa Suomen mestaruuden mäkihypyn veteraanisarjassa. Sitten hän hyppäsi toiseen todellisuuteen. Palomies Jokiniemi on parhaillaan auttamassa sotapakolaisia Puolan rajalla.
– Onhan tämä historiallinen kokemus päästä avustamaan lapsia ja äitejä paikan päälle, totesi Marko Jokiniemi keskiviikkona, kun oli matkalla Puolan kaakkoisosaan kaupunkiin nimeltä Przemysl.
Jokiniemi ja kumppaninsa Jaana Päkkilä halusivat auttaa. He kuulivat tuoreesta hyväntekeväisyysjärjestöstä nimeltä Silta 22, joka on perustettu auttamaan Ukrainan pakolaisia.
– Me olemme sateenvarjoyhdistys: autamme muita auttamaan muita. Välitämme tietoa, miten löytää autettavat ja keihin olla yhteyksissä. Noudamme ja kuljetamme ja busseilla väkeä vastaanottokeskuksiin ja pidämme huolen, että asiat menevät lain ja pykälien mukaisesti, kertoo Eva Kivinen Silta 22:sta.
Marko Jokiniemi ja Jaana Päkkilä lähetettiin Tommi Ojalan avuksi. Ojala on ollut noin viikon verran Puolassa järjestelemässä ja organisoimassa yhteyksiä. Sinne hän lähti yhdessä Klaus Sundmanin ja ukrainalaissyntyisen Svitlana Linyvan kanssa.
– Jokiniemi tulee olemaan Ojalan oikeana kätenä, ettei tämä huku töihin. Esimerkiksi hakee ja kuljettaa perheitä ja ihmisiä turvaan, selvittää Kivinen.
Työtä riittää, sillä pakolaisia on liikkeellä arviolta 1,5 miljoonaa.
– Nyt siellä tarvitaan linja-autoja ja niihin polttoainetta. Eli lähinnä yritykseltä bussi käyttöön ja yksityisiltä polttoainelahjakortteja, niin voimme jatkaa pakolaisten turvaan viemistä. Jos haluaa auttaa Silta 22:n kautta, niin ottakaa yhteyttä minuun sähköpostilla eva.kivinen@gmail.com, opastaa Eva Kivinen.
Suomessa toimivia järjestöjä, jotka suuntaavat lahjoitusvaroja Ukrainaa ovat muun muassa Suomen Unicef, Suomen pakolaisapu, UN Women Suomi, Pelastakaa Lapset ry, Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, SOS-Lapsikylä, Fida, Lääkärit Ilman Rajoja ja Suomen World Vision.