Tällä kertaa liikenneympyrän taideteos voi toteutua

0
Iloisia kärrynpyöriä lasten kukkapäivän tapahtumassa Torppamuseon pihamaalla heinäkuussa 2012.

Taideteosta liikenneympyrän keskelle suunniteltiin jo Turuntien ympyrää rakennettaessa. Ajatusta kehiteltiin vanhoista Someron maatalousperintöön viittaavista kärrynpyöristä, jotka olisi saatu jopa lahjoituksina Loimaan Sarka-museosta. Myös Somero-lehden sivuilla hahmotelmia tuolloin oli.

Paikallisille taiteilijoille ajateltiin järjestää kilpailu, mitä kautta Somerolle rakennetusta ympyrästä olisi muodostunut paikkakunnan imagotekijä.

Lopulta kuitenkin päädyttiin pelkäämään, että taideteos veisi autolijoilta liikaa huomiota muulta liikenteeltä. Tienpitäjä istutti ympyrän keskelle matalat pensaat, jotka tosin nykyisin ovat kasvaneet korkeiksi.

Sittemmin ympyrän lähistöön sijoitettu mainos-screeni alkoi vaihtuvine teksteineen viedä enemmän autoilijoiden huomioita, kuin pysyväksi pystytetty taideteos olisi koskaan vienyt.

Myös Helsingintielle rakennettavan ympyrän keskelle on jo ehditty ehdottaa taideteosta.

Raimo Rönkön tekemä aloite käsiteltiin lautakunnassa viime vuoden puolella. Se oli lausuttavana myös Someron elinvoimatyöryhmässä. Kyllä siihen nyt varmasti jonkin näköinen teos jossakin kohtaa on tulossa, tekninen johtaja Marko Mäkinen arvioi.

Mäkinen jatkaa nähneensä pohjoisen pyöräretkellään, kuinka erilaisia ”ympyräteoksia” on pystytetty todella moniin paikkoihin. Somerollakin se voisi olla imagotekijä, niin sanottu ”sisäänheittäjä” ohikulkijoille Joensuuntien suuntaan.

– Sellaisenaan kyseessä on sisääntuloportti, Mäkinen myöntää.

– Tietysti mitä tahansa siihen ei saa laittaa. Ely-keskus asettaa raamit, koosta ja muustakin toteutuksesta, ettei esimerkiksi näkyvyys vaarannu.