Yhteisönäyttelyssä mukana somerolaisia

Miltä tuntuu, kun joutuu lähtemään kotimaastaan ja jättää sinne perhe? Kun pakolaisena kokee itsensä ulkopuoliseksi. Kun tulee toiseen maahan eikä kukaan ymmärrä puhumaasi etkä sinä muiden. Ei ole yhteistä kieltä.

– Tulee asioita, jotka ovat samanlaisia, ja on erilaisia kokemuksia. Ymmärtäminen ja ”toisen sukkiin meneminen” auttaa eteenpäin, toteaa somerolainen taiteilija Keanne van de Kreeke.

Hän ja valokuvaaja Andréa Vannucchi sekä laulaja-lauluntekijä, säveltäjä Laura Naukkarinen kokoavat yhteisöllisen näyttelyn Toisen sukissa, jossa on käsitelty aihetta. Mukana on yli 100 työtä, joita ovat olleet tekemässä lapset Somerolta, Salosta ja Koskelta. Mukana on Somero-opiston Taidekoulun väki sekä Oinasjärven ja Pitkäjärven koulujen kuviskerhot ja Salon alueelta Salon kansalaisopiston Kuvataidekoulu, Ollikkalan koulun Kuvataiteen valinnaisryhmä, Uskelan koulun Valmo-luokka ja Kosken koulun kuviskerho.

Mukana on muun muassa piirustuksia, kipsitöitä, muovisia ihanuuksia ja ääniteoskin.

– Hyvin monimuotoinen kokonaisuus; aihetta on lähestytty monelta kantilta. Lapset ovat keksineet erilaisia tapoja käsitellä aihetta, kertoo van de Kreeke.

Teokset tulivat valmiiksi jo muutama vuosi sitten. Näyttely siirtyi koronapandemian vuoksi tuonnemmaksi. Nyt se avautuu huomenna keskiviikkona 30.3. Salon pääkirjastossa ja on avoinna 19.4. saakka.

Näyttelyn pohjana on audiovisuaalinen teos Toisen sukissa, joka on työryhmä Keanne van de Kreeken, Laura Naukkarinen ja Andrea Vannucchi tekemä. Se rakentuu kokeellisesti valokuvasta, kuvituksista, animaatiosta, videosta ja äänimaailmasta.

Teos on tarina ystävyydestä. Amna-tyttö kulkee meren yli, Euroopan laidalta toiselle laidalle, ja päätyy Suomeen. Suomessa Amna tutustuu Jussiin. Lapset käyvät yhdessä läpi matkan tapahtumia leikin lomassa; jakavat kokemuksia elämästään, kuuntelevat ja oppivat ymmärtämään

Tätä audiovisuaalista teosta ja oppimateriaalia on tarjottu alakouluihin oppimisen ja tekemisen pohjaksi. Teokseen liittyvissä työpajoissa on tehty taidetta ja herkistytty pohtimaan, miten asumme samalla maapallolla ja voimme huolehtia toisistamme.

– Se on herättänyt miettimään, että koemme asiat eri tavoin ja miten arvokasta on pitää avoin mieli ja olla valmis kuuntelemaan toista. Nämä asenteet vastustavat ”sosiaalinen kupla” -käsitettä. Ajankohtaisessa ilmiössä ihmiset liikkuvat sosiaalisessa mediassa niin, etteivät kohtaa vasta-argumentteja, eivätkä muunlaista maailmankuvaa. Maailmanlaajuisesti tarvitaan kipeästi ymmärrystä, järkevää keskustelua ja kykyä kuunnella ja kunnioittaa toista, korostaa audiovisuaalisen teoksen tekijäkolmikko.

Van de Kreeke sanoo aiheen olevan juuri nyt hyvin ajankohtainen, kun ukrainalaiset joutuvat pakenemaan kotimaastaan ja asettumaan muille maille vierahille.

Toisen sukissa -näyttely 30.3.–19.4. Salon pääkirjastossa

Keanne van de Kreeke, Laura Naukkarinen, Andréa Vannucchi, Oinasjärven, Pitkäjärven ja Kosken koulujen kuviskerhot, Somero-opiston Taidekoulu, Salon kansalaisopiston Kuvataidekoulu, Ollikkalan koulun Kuvataiteen valinnaisryhmä, Uskelan koulun Valmo-luokka