Tukea omaishoitajille

0
Salon Omaishoitajat ry on aloittanut toimistohotellilla pitämään omaishoitajien tueksi tarkoitettua Oiva-kahvilaa. Tällä kertaa kahvilassa olivat mukana yhdistyksestä Mari Ilvonen (vas.) sekä Someron kaupungilta Raila Hakamäki ja Virpi Eloranta.

Teksti ja kuva Olli Salomäenpää

Korona on tunnettuun tapaan kurittanut kaikenlaista toimintaa. Monenlainen ryhmätoiminta on joutunut olemaan enemmän tai vähemmän tauolla kahden vuoden aikana. Tilanteesta ovat joutuneet kärsimään myös somerolaiset omaishoitajat. Heille tärkeää vertaistukea on ollut heikosti saatavilla.
– Omaishoitajien tekemä työ on erittäin arvokasta hoidettaville itselleen ja samalla koko yhteiskunnalle, toteaa kaupungin kotihoidon palveluohjaaja Virpi Eloranta .
– Eikä ole mikään salaisuus, että se on myös kaupungin talouden kannalta hyvinkin tehokasta. Mutta kaupungilla on tahtotilaa, että omaishoitajia ja -hoitoa myös vastavuoroisesti tuetaan. Eli kaikkiin asiaan liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla meihin yhteydessä. Eikä avun saamiseksi tarvita edes virallista omaishoitajan statusta.
Kaupungin lisäksi tukea omaishoitajille antaa kolmas sektori. Eli nykyään Salon omaishoitajat, joka on tullut paikkamaan Forssan yhdistyksen lopetettua toimintansa Somerolla.
Yhdistys järjestää vuosittain muun muassa Ovet -valmennusta, jossa käydään läpi omaishoitoon liittyviä kysymyksiä. Kerran kuussa Somerolla toimistohotellilla pidetään Oiva -kahvila, jonne omaishoitajat voivat kokoontua hakemaan virkistystä sekä saamaan tietoa omaishoidon asioista.
Myös retkiä ja muuta toimintaa on suunnitteilla. Tietoa näistä löytää yhdistyksen nettisivuilta sekä Somero-lehdestä Järjestöt toimivat -palstalta.
– Erityisesti seniorineuvola on hyvä paikka lähteä liikkeelle, jos omaishoitoon liittyvät kysymykset askarruttavat, toteaa Somerolla seniorihoitajana toimiva Raila Hakamäki .
– Jo lähtien siitä peruskysymyksestä, että olenko minä omaishoitaja. Sitä kautta voidaan kartoittaa tilanne ja pohtia minkälaista apua on saatavissa. Meitä on neljän hengen moniammatillinen tiimi, joka pystyy monipuolisesti antamaan apua omaishoidon kysymyksissä. Ja muutenkin meillä on tavoitteena olla näkyvillä ja tulla pyydettäessä kertomaan asioista. Ja me todellakin tahdomme, että ikäihmiset tulevat kysymyksineen ja huolineen kuulluksi.
Virpi Eloranta ja Raila Hakamäki pitävät kaupungin ja kolmannen sektorin välistä yhteistyötä erittäin tärkeänä jo verkostoitumisenkin kannalta. Iso kysymysmerkki tässä vaiheessa on ensi vuodenvaihteessa voimaan astuva sote. Tuleeko muutoksia ja minkälaisia, sen vain aika näyttää.

Salon Omaishoitajat

Poimintoja kevään ohjelmasta

– maksuton Ovet-valmennus Somerolla on tarkoitettu omaiselle joka pitää huolta apua tarvitsevasta läheisestään

– kokontumiset 20.4., 27.4., 11.5. ja 18.5. otsikoilla: Someron kaupungin palvelut omaishoitajalle sekä Kelan tuet ja kuntoutus, Käytännön tietoa hoivasta ja toisen henkilön avustamisesta, Ohjausta oman hyvinvoinnin ylläpitoon ja elämän muutostilanteisiin

– kokoontumisissa aikaa myös vertaistuelliseen keskusteluun ja kokemusten vaihtoon

– ilmoittautumiset 11.4. mennessä p. 044 7348 115 tai milka.leppiniemi@salonomaishoitajat.fi