Terveysjärjestö WHO:n mukaan tulisi syödä ainakin 400 grammaa eli noin viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä. Tuoreen tutkimuksen tulokset kertovat, että ainoastaan 15 prosenttia suomalaisista syö kasviksia suositusten mukaisesti.

Suomalaiset kyllä tietävät, että hyviä ravintoaineita, kuten kasviksia, sisältävällä ruoalla on selvä yhteys parempaan terveyteen ja monien yleisten elämäntapasairauksien välttämiseen. Vaikka suurin osa tietää, mitä keho tarvitsee, niin ei kuitenkaan syö tiedon mukaisesti.

Yli kolmannes haastatelluista kertoi, ettei heillä ole varaa kasviksiin. Liki neljännes ei syö kasviksia, koska ei keksi, miten kasvispohjaisia aterioita valmistaa. Vain 11 prosenttia suomalaisista jättää kasvikset syömättä, koska ei pidä niiden mausta.

Tosia syitä kaikitenkin, mutta tottumus ja helppous lienevät silti ne suurimmat syyt. Tapojaan ei tarvitse välttämättä muuttaa, mutta niitä voi kehittää. Esimerkiksi kotimaisista juureksista porkkanasta, perunasta ja punajuuresta valmistetut ateriat ovat niitä edullisimpia. Reseptejä on netti ja lehdet pullollaan. Ei muuta kuin kapusta kauniiseen käteen, kokeilemaan, tekemään ruokaa yhdessä perheen kanssa ja maistelemaan.