Aikaa ei jäänyt edes mestaruusjuhliin

0
Lukon 0-3 maalin teki alivoimalla Sami Päivärinta.

Teksti Juha Laakso, kuva Ari-Matti Ruuska/TS

Somerolaisen Sami Päivärinnan kiivasrytminen jääkiekkokausi tuli päätökseen viime viikonloppuna Tshekissä, missä Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue otteli talvikauden viimeiset pelinsä.
Viime viikon maanantaina Päivärinta ehti muutaman minuutin ajan juhlimaan toista peräkkäistä Suomen mestaruuttaan alle 20-vuotiaiden SM-sarjassa. Sen hän saavutti edellisen kevään tapaan Rauman Lukon johtavana keskushyökkääjänä.
– Mestaruus kyllä maistui, varsinkin kun saavutimme sen aikamoisten vaiheiden jälkeen, Tshekin turnauksesta tavoitettu Päivärinta kertoi.

Hämmästyttävä mestaruustie

Lukko selviytyi viimeisenä (12.) joukkueena alkusarjasta varsinaiseen nuorten SM-sarjaan – ja sieltä jälleen viimeisenä (8.) joukkueena sarjan pudotuspeleihin.
Puolivälierässä nuoret raumalaisurhot pudottivat jatkosta sarjaykkösen Jokerit ja seuraavalla kierroksella Lukon jalkoihin jäi Turun Palloseura. Tässä sarjassa Päivärinta kohtasi Someron Pallon junioriajoiltaan tutun ketjukumppaninsa, TPS:aa edustavan Eetu Tervon.
Loppuottelusarjassa Kuopion KalPa johti otteluvoitoin 2-1, mutta niin vain Lukko nousi vielä kerran tukalasta tilanteesta päämääräänsä, Suomen mestaruuteen.
Mestaruuden juhlinta jäi Päivärinnan ja muutaman muun finalistin osalta vähiin, käytännössä kokonaan väliin.
– Heti Kuopion pelin päätyttyä lähdimme Helsinkiin ja sieltä matka jatkui saman tien Tshekin turnaukseen.
Hurjatahtisen pelikauden viimeinen rutistuskin sujui somerolaisnuorukaiselta mallikkaasti: Tshekin neljän maan turnauksessa Päivärinta pelasi kaksi ottelua, keräten niissä kolme (1+2) tehopistettä.
– Pieni huili on tämän jälkeen paikallaan. Varsinkin viimeisen kuukauden ajan pelitahti on ollut sen verran kova, ettei lepopäiviä ole jäänyt käytännössä lainkaan.

Unohtumattomia kokemuksia

Viime kesän lopulla Päivärinta pääsi Lukon SM-liigamestareiden ryhmän mukana ottamaan tuntumaa Euroopan mestareiden liigaan (CHL) ja syksyn tullen käynnistyivät pelit sekä nuorten että miesten kotimaan pääsarjoissa. Neljäntenä projektina mukana olivat edustukset alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa.
Kaiken kaikkiaan Päivärinta ehti kauden aikana pelaamaan yli kahdeksankymmentä virallista ottelua Lukon ja Suomen joukkueissa.
– Vaikea olisi ollut uskoa, jos joku olisi ennen kauden alkua sanonut, mitä kaikkea kausi tulee pitämään sisällään: Toinen nuorten mestaruus, ensimmäiset miesten liigapelit, nuorten MM-kisat ja niin edelleen.
Unohtumattomia hetkiä, loppuiäksi mieleen jääviä muistoja tästä kaudesta kertyi niin paljon, että yksittäisten tähtihetkien listallekin on tunkua:
– Ensimmäinen (miesten) liigaottelu, ensimmäinen liigamaali, ensimmäinen playoff –maali ja nuorten MM-kisareissu ovat varmaan ne kaikkein mieleenpainuvimmat kohokohdat.

Vielä kahteen MM-turnaukseen?

Vuodenvaihteessa aloitettu MM-turnaus jäi kesken ja vuoden 2022 maailmanmestaruus on tarkoitus ratkaista Kanadan Edmontonissa elokuussa. Suomen joukkueen runko tulee koostumaan samoista pelaajista kuin keskeytyneessä tapahtumassa, mutta pieniä viilauksiakin kokoonpanoon saatetaan tehdä.
Viime viikon Tshekin turnauksen esityksillään Päivärinta epäilemättä vahvisti asemaansa elokuun MM-kisaryhmässä. Aloitustaidot, puolustussuunnan varmistaminen ja alivoimapeli ovat valmentajien katsannossa edelleenkin somerolaisen arvostettuja erityisavuja.
Muutamalla vuoden 2002 jälkeen syntyneellä pelaajalla, joihin Päivärintakin kuuluu, voi olla mahdollisuus poikkeuksellisen lajihistorian tekemiseen. Osa ryhmästä näet tulee saamaan tililleen kolmet alle 20-vuotiaiden ikäluokan arvokisat vuoden sisällä, koska vuoden 2023 MM-kisat on tarkoitus pelata joulu- tammikuun vaihteessa.

SoPa-kasvatteja Raumalla ja muualla

Ainakin vielä tulevan kauden ajan Päivärinta jatkaa Lukon sopimuspelaajana.
– Siitä lähdetään, että pelipaikka löytyy koko kauden ajaksi miesten liigasta. Etenkin fyysistä puolta pitää kesän aikana kehittää, jotta saan lisää voimaa kamppailupelaamiseen.
Päivärinnan esimerkin siivittämänä Raumalle on viime kausien aikana lähtenyt muitakin Someron Pallon juniorikasvatteja. Samin pikkuveli Sasu oli tänä keväänä Lukon kanssa pelaamassa 16-vuotiaiden SM-sarjan pronssimitaleista ja Vili Pulakka sekä Juuso Salo ylsivät raumalaisseuran 18-vuotiaiden ryhmässä SM-puolivälieriin asti.
Muista SoPa-kasvateista Dani Mikkonen pelasi Tapparan alle 18-vuotiaiden joukkueessa SM-sarjaa ja pääsi myös tekemään maajoukkuedebyyttinsä alle 17-vuotiaiden ikäluokassa.
Mikko Tuomela puolestaan käväisi kuluneella kaudella JYP:n nuorten liigaryhmässä ja päätti kautensa JYP:n Akatemiajoukkueen mukana SM-sarjakarsinnoissa.

Sami Päivärinta:

Pelikausi 2021–22

CHL: 5 ottelua
SM-Liiga: 34 runkosarja- ja 3 playoff –ottelua (yhteistehoin 3+4=7)
U20-SM-sarja: 16 alku- ja jatkosarjaottelua, 9 playoff –ottelua (yhteistehoin 7+12=19)
U20-maajoukkue: 15 ottelua (yhteistehoin 1+3=4)