Historialliset valmistujaiset

0
Pia Juusela, Satu Korpi, Johanna Puotsaari, Heidi Pöri, Outi Kerko ja Noora Ruohonen valmistuivat lähihoitajiksi.

Teksti ja kuvat Kirsi Seppälä

– Kouluaika meni nopeasti, mutta onneksi tällä alalla ei ole koskaan valmis. Oppimista riittää. Toivon, että meistä tulee hyviä hoitajia ja kunnioitamme aina asiakkaita, lähihoitajaksi valmistunut Outi Kerko kiteytti puheessaan.
Kerko juhli muiden uunituoreiden ammattilaisen kanssa valmistumistaan Lamminniemen Hyvinvointikeskuksen juhlasalissa. Hetki oli historiallinen, sillä Someron kaupunki ja Salon seudun ammattiopisto aloittivat syksyllä 2020 ensimmäistä kertaa toisen asteen ammatillisen koulutuksen Somerolla. Tuolloin lähihoitajan opinnot aloitti kymmenen opiskelijaa. Vuotta myöhemmin opiskelijoiden määrä kasvoi, sillä tarjolle tuli mahdollisuus opiskella hoiva-avustajaksi iltaopintoina.
Molempien ryhmien opiskelijat saivat todistuksensa ruusujen ja halausten kera perjantaina 8. huhtikuuta. Koulutuksista valmistui yhteensä 19 henkilöä, joista 15 osallistui Lamminniemessä järjestettyyn tilaisuuteen.
Aivan ongelmitta opiskelu ei kuitenkaan sujunut. Kerko kertoi, miten opinnot alkoivat koronan varjossa valtuustosalissa, missä oli mahdollista pitää turvavälejä. Silti osa teoriaopinnoista tehtiin etänä. Opiskelu jatkui Kiiruun koululla, kun opinnot olivat edenneet niin pitkälle, että ryhmä jakaantui syventymään valitsemiinsa osaamisalueisiin. Silti Kerko luonnehti ryhmähengen muodostumista helpoksi.
– Osaavat opettajat kannustivat meitä oikealla tavalla. Oppitunnit olivat huumorilla höystettyjä ja elämänkokemus teki tunneista värikkäitä. Käytännön harjoitukset olivat hyviä. Pistostunnit saivat meidät vapisemaan. Luotimme toisiimme, kun siirsimme toisiamme sängyltä toiselle, Kerko muisteli.
Puheensa lopuksi Kerko kiteytti monen tunteet:
– Tällä hetkellä miljoona mahdollisuutta leijuu ilmassa. Vaihtoehdot tuntuvat kiinnostavilta ja haasteellisilta.

Sitoutuneita opiskelijoita

Valmistujaisjuhlissa nousi moneen kertaan esille kotipaikkakunnalla järjestettyyn koulutukseen osallistumisen helppous. Kun aikuisopiskelija sovittaa yhteen perheen ja työn, koulutukseen osallistumista edesauttaa sen läheinen sijainti.
Salon seudun ammattiopiston hoitotyön opettaja Mirva Aaltonen totesi tervehdyssanoissaan tutustuneensa kaikkiin opiskelijoihin, sillä oli haastatellut ja valinnut heidät sekä kouluttanut ja arvioinut näytöt.
– Nyt saan vielä jakaa tämän valmistumisen ilon. Tutkinnon suorittaminen onnistuu, kun siihen sitoutuu tosissaan, hän kannusti.

Työtä nyt ja tulevaisuudessa

Someron perusturvajohtaja Marjaana Sorokin iloitsi yhteistyöstä ja toimintamallista, mikä mahdollistaa joustavan ja paikallisen kouluttamisen Somerolla. Näin pyritään vastaamaan ikääntyneiden palveluiden haasteeseen ja onnistutaan rekrytoinnissa.
– Moni on työllistynyt jo opintojensa aikana. Takuuvarmaa on, että työtä on tulevaisuudessakin ja valinnan varaa on, hän kuvaili.
Sorokin kertoi, että hoivahenkilöstön kasvun kautta voidaan parantaa lapsiperheiden palveluiden ja muiden peruspalveluiden säilyvyyttä. Hoitohenkilökunnan kasvulla on kerrannaisvaikutuksia.
Juhlavuutta tilaisuuteen toivat Someron lukion toisen luokan oppilaat Tuukka Nummila ja Lauri Kakko . Nummila aloitti tilaisuuden soittamalla Myrskyluodon Maijan .

Stipendit: Satu Korpi ja Vanissa Sadub (Lamminniemikodin stipendi), Heidi Pöri (Someron kaupungin elinvoimapalveluiden stipendi) ja Outi Kerko (Salon seudun ammattiopiston stipendi).