Eläkkeensaajat vaativat hallitukselta pikaisia täsmätoimia

0

EKL:n Varsinais-Suomen piiri pitää epäoikeudenmukaisena hallituksen 18.3. ilmoittamia linjauksiaan koskien määräaikaisia täsmätoimia, joilla vastataan energian hintojen nousuun. Eläkkeensaajat unohdettiin tyystin, sillä välittömät toimet eivät koske heitä.
Nyt jos koskaan tarvitaan konkreettisia tukitoimia. Liian moni eläkkeensaaja uhkaa joutua tilanteeseen, jossa pitää päättää ja tehdä valintoja sen suhteen, että lämmittääkö asuntoaan, syökö lääkkeensä vai ostaako ruokaa.
Asiantuntijat ovat arvioineet, että maaliskuussa hinnat tulevat nousemaan yli viisi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Lisäksi asiantuntija-arvioiden mukaan ruoan hinnan odotetaan nousevan tänä vuonna viidestä kymmeneen prosenttia. Elinkeinoministeri Mika Lintilä on arvioinut, että Suomessa ruokaan menee vastedes jopa viidennes tuloista, kun nyt tuo osuus on 11 prosenttia.
Edellä mainittu inflaatiokehitys iskee nyt erityisen pahasti pieni- ja keskituloisten kansalaisten kukkaroon, sillä heidän tuloistaan suhteellisesti suurin osa hupenee juuri yllä mainittuihin pakollisiin menoihin.
Ylimääräiset indeksitarkistukset eläkkeensaajille ovat nyt välttämättömiä.
Kannatamme lämpimästi ministeri Sarkkisen tekemää esitystä kansaneläkeindeksiin toteutettavasta ylimääräisestä indeksitarkistuksesta ja vaadimme sen toteuttamista mahdollisimman nopeasti.
Työeläkkeiden osalta se ei juurikaan toisi lisäkustannuksia. Tänä vuonna eläkemeno lisääntyisi, mutta se pienenisi vastaavasti ensi vuonna, koska seuraavan vuodenvaihteen indeksikorotus olisi normaalia pienempi.
Lainsäädännön valmistelu ja toimeenpano edellä mainittujen indeksitarkistusten toteuttamiseksi tulee käynnistää välittömästi.

Eläkkeensaajien Keskusliiton Varsinais-Suomen piiri