Kaihdin-Lehtonen juhlii viidettäkymmenettä toimintavuottaan

0
Heli ja Aku Lehtonen pyörittävät yhdessä heidän isänsä Kalervo Lehtosen perustamaa kaihdinalan yritystä, joka täytti 50-vuotta tällä viikolla.

Teksti ja kuvat Timo Kalenius

Vuonna 1972 toimintansa aloittanut säle- ja rullakaihtimia sekä parvekekaihtimia valmistavalle Kaihdin-Lehtoselle tuli 50 toimintavuosi täyteen tällä viikolla ja sitä juhlittiinkin yhdessä asiakkaiden kanssa kakkukahvien kera.
Yrityksen perusti Someron Härkälän kylään Kalervo Lehtonen, joka ensin myi kaihtimia kauppaamalla niitä ovelta ovelle. Mitään kokemusta kaihtimien teosta hänellä ei ollut vaan kaikki opeteltiin itse ja valmistettiin käsityönä työtilaksi remontoidussa vanhassa navetassa.
Yritys kasvoi kohisten ja lapset siinä mukana, kunnes vuonna 2009 tuli aika sukupolvenvaihdokselle, kun Kalervon poika Aku Lehtonen osti yrityksen liiketoiminnan itselleen. Myyntiassistenttina ensin toimineesta perheen tyttärestä, Heli Lehtosesta tuli toimitusjohtaja 2016. Nykyisin yritys toimii Someron Jaatilassa 900 neliömetrin tiloissa ja konekantakin on nykyaikaista.
– Sain jaettua vastuuta Helin myötä, kun itselläni alkoivat voimat hieman loppua liiallisen työtaakan alla. Siitä asti on näin menty eli minä omistan yrityksen ja Helin lisäksi meillä on palkattuja työntekijöitä neljä ja muutama ulkopuolinen asentaja, kertoo Aku Lehtonen.
– Näissä tiloissa teemme itse kaikki säle- ja rullakaihtimet sekä parvekekaihtimet. Lisäksi täydennämme omaa tuotevalikoimaamme muiden valmistajien tuotteilla kuten esimerkiksi markiiseilla, jotka tulevat Tampereen markiisilta, hän jatkaa.
Kaihdin-Lehtosen toimipiste on Somerolla, mutta kauppaa käydään laajalla alueella. Pääasiassa asiakkaat löytyvät pääkaupunkiseudulta, Länsi-Uudeltamaalta, Turusta, Salosta ja Loimaalta. Kaikki tuotteet tehdään mittatilaustyönä ja asiakkaina ovat niin yksityiset kotitaloudet kuin isommatkin kohteet, jotka yleensä saadaan rakennusliikkeiden kautta. Koronapandemia on useilla aloilla vaikeuttanut toimintaa, mutta kaihtimien myyntiin sillä ei juurikaan ole ollut vaikutusta vaan pikemminkin vilkastuttanut sitä.
– Joka päivä lähdetään eri puolille myyntialuetta; viemme palvelun suoraan asiakkaiden kotiin. Tarjoamme aurinkosuojatuotteita avaimet käteen periaatteella mittauksesta asennukseen, toteaa Aku Lehtonen.
– Koronapandemia vaivasi meidänkin toimintaa alussa, mutta melko nopeasti huomasimme, että ihmiset alkoivat käyttää aikaansa ja rahojansa kotiensa remontteihin ja sisutukseen. Osasimme varautua tilanteeseen ja teimme tarvittavat hankinnat reilusti etupainotteisesti, jonka vuoksi emme pandemiasta juurikaan ole kärsineet, lisää Aku Lehtonen.
Aurinkosuojatuotteet nykyaikaistuvat ja kehittyvät uusien rakennusten myötä. Suuret ja korkeat ikkunat vaativat moottoroituja kaihtimia ja kaihtimet voidaan myös yhdistää kotiautomaatioihin. Asiakkaille tarjotaan suunnittelu- ja mittauspalvelut, jotka tekevät kaihdinten hankinnasta helppoa. Asentajat mittaavat tilan ja suunnittelukäynnillä varmistetaan, että tuote on kohteeseen sopiva ja tarkoituksenmukainen. Tuotteita toimitetaan myös ilman asennusta minne päin Suomea tahansa. Myynti on paljolti sesonkiluonteista painottuen kevääseen ja kesään, jolloin myydään kaihtimia eniten. Projektikohteet toki tasapainottavat myyntiä koko vuodelle.
– Pyrimme olemaan Suomen parasta palvelua tarjoava aurinkosuoja-alan yritys, joka tulee Somerolta ja tarjoaa palvelua, jota ei muualta saa. Ainakin itse koemme olevamme ihmisinä hieman erilaisia kuin esimerkiksi Helsingissä ollaan. Asiakkaat saavat meiltä lämpimämpää ja maanläheisempää palvelua ja kohtaamista ja uskomme, että se on meidän vahvuus markkinoilla, toteaa Heli Lehtonen.
– Kilpailua alalla on ja pitääkin olla, mutta se on selvästi tervehtynyt. Olemme jo joitakin vuosia sitten yhdessä miettineet sen, mitä haluamme olla ja mitkä asiat ovat meille tärkeitä. Emme sen vuoksi kilpaile hinnalla, vaan luotamme omaan valmistukseen ja palveluun sekä nopeisiin toimitusaikoihin, jatkaa Aku Lehtonen
– Meillä on ollut hyviä kasvun vuosia jo useita. Näen kyllä, että tällaiselle yritykselle on jatkossakin tilaus olemassa, etenkin kun valmistus on meidän omissa käsissä. Olemme huomanneet, että kaikkia tuotteita ei kuitenkaan kannata itse tehdä, vaikka siihen pystyisikin. Kaiken kaikkiaan tällä hetkellä tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset, lisää Aku Lehtonen.
– Tämä on meille kunnia asia, kun saamme tässä olla ja jatkaa isän aloittamaa yritystä. Olemme lapsesta saakka mukana olleet ja nähneet miten tästä on kehittynyt menestyvä ja kannattava yritys, kertoo Heli Lehtonen.