Karonkalla pitkästä aikaa yleisöesitykset

0
Karonkan tämän kevään näytelmässä maskeeraajilla riittää tekemistä. On saatava kasvot ja hiukset kauhuklassikkoon sopivaksi. Riikka Virkki Lauri Kakkoa viimeistelemässä (edessä oikealla).

Kauhun kautta pohditaan, mikä on normaalia ja epänormaalia

Someron lukion perinteisiin kuuluu karonkka. Lukion kakkosluokkalaiset kokoavat abiturienteille juhlan, jossa esitetään näytelmä, vietetään vielä hetki porukalla yhdessä ja syödään hyvin.

Koronapandemia on vaikeuttanut karonkan järjestelyjä. Viime vuonna näytelmä taltioitiin. Abiturientit näkivät tallenteen, mutta muu yleisö ei päässyt nauttimaan siitä.

– Hirmu iso helpotus, että nyt voidaan taas harjoitella ja esittää näytelmä, ja pitää karonkka normaalisti, kertoo draamaopettaja Helena Jalo.

Hän ei paljasta näytelmän nimeä, sillä yksi karonkan periaatteista on pitää se salassa abiturienteilta esitykseen saakka.

Jalo raottaa sen verran, että näytelmä on perinteinen kauhuklassikko, josta ei puutu komediallisiakaan piirteitä.

– Emme ole ennen tehneetkään kauhugenreä. Meistä tekijöistä tämä on hulvattoman hauska; on mustaa huumoria. Punaisena lankana on rakkaustarina, esittelee Jalo tulevaa esitystä.

Hän sanoo näytelmän pohtivan mikä on normaalia ja mikä epänormaalia.

– Joskus epänormaalin ja normaalin eron määritteleminen on mahdotonta. Ja miten oikeastaan määritellään normaali? jatkaa opettaja.

Mukana on liki 50 opiskelijaa lukion toiselta luokalta. Näyttelijöitä on 12, joita ohjaa Helena Jalo.

Orkesterissa on kuusi soittajaa. Musiikin sovituksesta ja opiskelijoiden ohjauksesta vastaa ja kapellimestarina häärii musiikinopettaja Katriina Helmi.

Puvustajia on kuusi. Tekstiilitaiteilija ja teatterin pukusuunnittelija Pirita Kämi-Conway on ollut heidän tukenaan. Pukuihin on saatu apua myös Ypäjän musiikkiteatterista.

– Meillä on näyttävät maskeeraukset ja kampaukset. Puvustuksella hahmoista on saatu eriskummallisia. Rekvisiitalla on leikitelty. Äänitehosteita on paljon, kuvailee Helena Jalo.

Kuvataideopettaja Tanja Holmbergin ohjauksessa näytelmälle on tehty lavastusta, rekvisiittaa, valaistusta ja äänentoistoa. Yli 20 opiskelijaa on ahkeroinut näiden elementtien kanssa.

Lisäksi on oma catering-ryhmä, joka hoitaa abiturienttien tarjoilut, esimerkiksi juhlaruoan. Yleisöesityksissä väliaikatarjoilun tekee oppilaskunta.

Abiturientit ja koulun väki näkevät karonkan keskiviikkona. Kaksi yleisöesitystä on tulevana torstaina 14.4. kello 16 ja 19 Kiiruun koulukeskuksessa.