Kehitysvammaisille uusi ryhmäkoti Svenssonintien varteen

0
Kehitysvammaisten uusi asumisyksikkö aiotaan rakentaa rauhaisalle alueelle Svenssonintien varteen.

KTO, Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus toteuttaa kehitysvammaisille uuden ryhmäkodin Svenssonintien varteen, Svenssonintie 19:ään.

– Hanke odottaa suotuista osapäätöstä ARA:lta (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) ennen kuin hankkeessa edetään urakkasopimuksen allekirjoittamiseen, kertoo Tiina Forsblom MVH:sta.

Jos edellä mainitut asiat saavat myönteiset päätökset, uusien kotien rakentaminen voi alkaa loppusyksyllä 2022. Rakentamisaika on noin 12 kuukautta. MVH korostaa, että aikataulu on alustava.

Tontti on 3 932 neliömetriä ja sallittu rakennusoikeus 1 179 neliömetriä. Pääosin puurakenteisen rakennuksen kerrosalaksi on kaavailtu 1 005 neliömetriä.

Asuntoja tuetun asumisen yksikköön tulee 15. Lisäksi rakennetaan yhteistilat ja piharakennus.

Palvelutoiminnasta vastaa KTO. MVH-Tammi Oy rakennuttaa, omistaa, vuokraa ja ylläpitää asunnot.

Taloa rakentava MVH on hakenut Someron kaupungilta poikkeamista asemakaavamääräykseen. Korttelialue on merkitty kaavassa rivitalojen ja muiden vastaavien asuinrakennusten korttelialueeksi.

Lautakunta myönsi poikkeamisen, sillä suunniteltu toiminta ei poikkea vaikutuksiltaan tavanomaisesta rivitaloasumisesta.

Somerolla on jo pitkään ollut tarve saada lisää asuntoja kehitysvammaisille. Tuulentupa Leivontien varressa on täynnä. Siellä on 13 vakituista asukasta ja lisäksi yksi asunto asumisharjoittelua varten. Tämän lisäksi somerolaisia kehitysvammaisia on sijoitettuna naapurikuntien yksiköihin; ja he odottavat Tuulentuvasta vapautuvia paikkoja. Viime vuonna heitä oli kymmenkunta.

– Kaupunki on tuonut esille, että tarvetta olisi uudelle yksikölle. Kotona asuu nuoria, joiden pitäisi päästä itsenäistymään ja myös aikuisia kehitysvammaisia asuu ikääntyvien vanhempiensa luona. Selkeä tarve on. KTO on vienyt hanketta eteenpäin, kertoo perusturvajohtaja Marjaana Sorokin.