Koko urheilukentän alue katetaan?

0
Havainnekuva näyttää, miten läpikuultava katos voitaisiin asentaa urheilukentän koko alueen ylle. Kate päästää läpi auringonpaisteen, mutta ei sadetta.

Someron kaupunki sai tällä viikolla yllättävän tiedon urheilukentän saneerausta koskevista valtionavustuksista: valtiolta olisi tulossa hankkeelle peräti 3,14 miljoonan euron avustus. Ainoa ehto on, että kaupunginvaltuuston päätös saadaan tehtyä huhtikuun aikana, eikä päätöstä pyörretä eikä palauteta uudelleen viranomais- tai lautakuntakäsittelyyn.
Valtionavustuksen myötä on nyt noussut esille uusi kentän kunnostamiseen liittyvä ajatus: Koko urheilukentän alue voitaisiin kattaa.
Kattamiseen sopisi esimerkiksi samantyyppinen pyöreä katos, jollaisen pitkäjärveläinen ratsastuskoulua pyörittävä Terhi Toivonen rakensi uudehkon maneesinsa ylle. Eli maapohjaisen maneesin suojana on pyöreä läpikuultava kate.
Suomessa on asennettu teräsrunkoisia kupolikattoja maneesien lisäksi muun muassa myymälöiden ja lietealtaiden suojaksi. Ympyrähallien runko on vahvaa terästä ja kangas PVC-muovia, joka kestää Suomen talviolot. Koko alueen kattaminen maksaisi arviolta noin 1,5 miljoonaa.
Alueen kattamisen myötä vanha katsomokaan ei enää joutuisi alttiiksi lumikuormitukselle ja voitaisiin näin ollen helposti säästää sellaisenaan.
Myös paljon puhetta aiheuttaneen väistötila SoLun tilannetta voidaan katsoa uusin silmin, sillä sekään ei olisi enää säiden armoilla, vaan voidaan luokitella niin kutsutuksi puolisisätilaksi. Myös beach volley ja tenniskentät voitaisiin ottaa ympärivuotiseen käyttöön.
Mittavan avustuksen myötä saadaan myös tehtyä juoksuradasta 8-ratainen sekä nurmikenttästä täyspitkä palloiluun.
Parasta valtionosuudessa on se, että nyt se ei ole millään tavoin sidoksissa kustannuksiin, joten mikäli kustannukset alittavat saatavan 3,14 miljoonaa, saa kaupunki pitää ylijäävän rahan ja sijoittaa sen vaikka katsomon istuinpehmusteisiin tai avajaisten jätskitarjoiluun.
Valtionavustuksen summa määräytyi Someron postinumeron perusteella.
Hanketta esitellään tarkemmin tänään 1.4. urheilukentällä.

Someron 1960-luvulla tehtyä urheilukenttää on peruskorjattu viimeksi 1980-luvulla.
2019 vuoden lopulla kaupunginvaltuusto päätti, että urheilukenttää ryhdytään entraamaan kunnolla heti seuraavana vuonna. Kokonaiskustannusarvio oli noin 1,677 miljoonaa euroa, josta kentän osuus 1,025 miljoonaa. Sillä oli tarkoitus aikaansaada katsomon eteen kahdeksan juoksurataa nykyisen kuuden sijasta, kunnostaa hyppy- ja heittopaikat sekä pidentää nurmikenttää. Uusi kevytrakenteinen katsomo oli tarkoitus saada 394 000 eurolla ja kentän huolto-, puku- ja pesutilat lukion entisiin väistötiloihin 249 000 eurolla.
Tuolloin peruskorjauksen arveltiin olevan valmiina 2021.