Mainonnan harmaantuva alue

0

En tunne kovinkaan montaa ihmistä, jotka rakastaisivat mainoksia. Lempiohjelman keskeyttäviä mainoskatkoja, postilaatikon täyttäviä tarjouslehtisiä tai puhelimen ruudulle hyppiviä bannereita – harva mainonnan muoto säästyy negatiivisilta ajatuksilta. Myös mainostajat ymmärtävät yskän, mutta tehokkaaksi havaittua toimintatapaa ei kannata lähteä vaihtamaan. Pidimmepä niistä tai emme, useimpien ostopäätöksiin mainokset vaikuttavat vähintäänkin alitajuisesti.
Samalla kun yhä suurempi meistä yrittää vältellä mainoksia, sulautuvat ne entistä paremmin ympäristöönsä. TV-ohjelmissa tuotesijoittelu on arkipäivää ja harva julkisuuden henkilö nostaa tietyn tuotteen näkyviin sosiaalisen mediaan profiilissaan ilman, että taustalla on jonkinlainen kaupallinen yhteistyö. Tällaisetkin tekniikat ovat kuitenkin myynninedistämistä siinä missä perinteisemmät tavatkin, siitä ei ole kysymystäkään.
Miten sitten erottaa mainos muun sisällön joukosta? Helppoa se ei ole nytkään, ja tulevaisuudessa rajat luultavasti hämärtyvät entisestään. Se ei varmasti ole tavallisen kuluttajan etu. Kenen suositukseen voi enää luottaa, jos taustalla olevat motiivit eivät ole tiedossa?
Tuotesijoittelusta ja kaupallisista yhteistöistä tulee varmasti jatkossakin ilmoittaa selkeästi, mutta käytännössä lopputulosta riippuu lähinnä siitä, miten mainostaja päättää toimia. Kun vaakakupissa painaa varmasti myös ajatus siitä, että taitavammin piilotettu mainos voi tuottaa parempia myyntilukuja, saattaa vastuullisuus jäädä monessa tapauksessa hopeasijalle.
Tunnustan itse vaihtavani kanavaa mainoskatkon tullen ja heittäväni mainoslehdet useimmiten lukematta paperinkeräykseen. Tällainen käytös kuitenkin vie mainontaa juuri siihen suuntaan, joka on sen kohteena oleville kuluttajille lopulta vahingollista. Siinä missä ärsyttävät ja silmiinpistävät mainokset vähenevät, korvautuvat ne sisällöillä, joiden kaupallista luonnetta emme läheskään aina tunnista.
Kuluttajina saammekin toiminnallamme äänestää, haluammeko jatkossa ärsyttäviä mutta selkeästi erottuvia, vai hienovaraisia mutta salakavalia mainoksia. Markkinointiin käytettävät rahasummat kun eivät varmasti ole pienenemässä tulevaisuudessa, kun mainostajien välinen kilpailu kulutustottumuksiemme hallinnasta kiihtyy entisestään.

Kalle Elo
yrittäjä