Maskisuositus poistui

0
Merja Alitalo (vas.) ja Liisa Stark aikovat jatkaa maskin käyttöä edelleen ainakin kaupoissa ja sellaisissa paikoissa, missä on paljon ihmisiä samassa tilassa. Kumpikin on selvinnyt korona-ajasta hyvin, ilman tartuntaa. Myös kaikki saatavat rokotukset on käyty ottamassa.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä poisti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjauksen mukaisesti yleisen maskisuosituksen Varsinais-Suomessa.

Viikonloppuna esimerkiksi ruokakaupoissa alkoi Somerolla näkyä jonkin verran myös maskittomia asiakkaita.

– Maskittomia asiakkaita oli tosiaan heti enemmän ja tästä päivästä lähtien myös henkilökunta saa itse valita, käyttääkö maskia vai ei, kertoo kauppias Mika Pukkila K-Supermarket Härkätiestä.

Turvavälit on helppo yhä pitää isossa tilassa.

– Eikä kaupassa muutenkaan kerralla ole porukkaa pilvin pimein, ja myös ilmastointi on todella hyvä, kauppias kertoo.

– Katsotaan nyt, mitä tästä seuraa, mutta olisihan se hyvä että edes jossain asiassa päästäisiin normaaliin arkeen, hän toivoo.

Vaikka yleinen maskisuositus poistui, maskin käyttöä suositellaan kuitenkin edelleen esimerkiksi sote-henkilökunnalle sekä terveydenhuollon ja vanhuspalveluiden yksiköissä vierailijoille.

Maskin käyttöä suositellaan jatkossa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, kun hakeudutaan koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin.

Maskia suositellaan käyttämään myös, jos on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä. Sekä silloin, jos tietää altistuneensa koronavirukselle, eli esimerkiksi perheessä on todettu tartuntoja, ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti kotona pysymistä oireiden väistymiseen saakka. Myös flunssaisena on syytä pysyä kotona.

Hyvästä käsihygieniasta on edelleen tärkeää huolehtia.

Maskin käyttöä suositellaan maakunnassa edelleen henkilökunnalle ja vierailijoille terveydenhuollon kaikissa toimipisteissä, kuten sairaaloissa, terveyskeskuksissa, vastaanotoilla ja neuvoloissa, sekä ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa, vammaispalveluiden yksiköissä sekä iäkkäiden ja riskiryhmään kuuluvien laitos- ja kotihoidossa sekä tarvittaessa myös sosiaalityössä.

– Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi ruuhkaisissa sisätiloissa. Erityisesti rokottamattomien sekä heidän, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista huolimatta, kannattaa harkita käyttäjäänsä tehokkaammin suojaavan maskin käyttöä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi toteaa.

Työpaikoilla työnantaja päättää työntekijöidensä maskien käytöstä Työterveyslaitoksen ohjeistusten mukaisesti.