Olen vanha ihminen

0
Michael Fahmy

Mitä? Ei mitään. Ainoa pikku seikka on, että en ole nuori. Varttuneena minulla on oma ryhmäni ja tällä hetkellä ryhmä on tosi iso Suomessa ja maailmallakin.
Asun Someron keskustassa kerrostalossa, mistä löytyy paljon lisää vanhuksia. Olemme kaikki samassa veneessä. Tarvitsemme apteekkia, terveysasemia, Menevä Takseja ja Vainion Liikenteen Somero-Helsinki ja Helsinki-Somero arkipäivän busseja. Arvostettu Somero-lehti tulee meille kaikille tiistaina ja perjantaina säännöllisesti toiveidemme mukaisesti.
Helsingin Sanomat kertoi 6.3., että Suomen vanhin on 110-vuotias Astrid Qvist. Satavuotiaiden lukumäärä oli Suomessa yli tuhat vuonna 2020. Eliniän odote on jatkuvasti pidentynyt, mutta silti 100-vuotiaaksi pääsee hyvin harvoin.
Minä olen 78-vuotias. Olen syntynyt Etelä-Aasiassa, niin sanotussa kehitysmaassa, mutta olen asunut yli 59 vuotta Lontoossa ja Helsingissä. Olen omaksunut terveitä elintapoja ja mennyt naimisiin hyvin koulutetun suomalaisen naisen kanssa 1979. Toivon terveyttä ja onnellista elämää. Kiitos.
Asuessani Helsingissä olin hoidettavana Helsingin yliopiston keskussairaalassa ja myös normaaleilla terveysasemilla. Lisäksi Malmin sairaalassa, Laakson sairaalassa ja Meilahden sairaalassa sekä yksityisessä Terveystalossa. Olen koko ajan arvostanut Yliopiston apteekkia.
Muutin ystävien suosittelujen myötä Somerolle kuusi vuotta sitten. Mutta Somero on pieni paikkakunta ja elämäni täällä on monin tavoin haasteellista. Huonoista puolista huolimatta etuja ja hyötyjä Somerolla on paljon verrattuna elämääni Helsingissä.
Aleksi Väänänen on geriatrina Someron terveyskeskuksessa ja hän piti luennon teemasta Ikääntyminen ja siihen liittyviä terveysasioita. Puhe oli hyvä. Hän kertoi muun muassa muutoksista elimistössä, sairauksien ehkäisemisestä ja monilääkitykseen liittyvistä ongelmista.
Syön kotona monipuolista ruokaa. Kaupungin kuntosali on tosi lähellä, kävelymatkan päässä, ja siellä on ohjattua ryhmätoimintaa. Tällä hetkellä käyn kuntosalilla kolme kertaa viikossa. Mahdollisuuksia kuntoiluun on Somerolla paljon.
Kärsin monista sairauksista. Vakavimmat ovat kakkostyypin diabetes ja sydämen vajaatoiminta. Olen Suomen Diabetesliiton ja Suomen Sydänliiton jäsen.
Kaikilla sairauksillani on oma historiansa, joihin lääkärin täytyy perehtyä. Lisäksi minulla on ongelmia liittyen silmiini, nenääni, kurkkuuni ja ihooni. Kesä tuo mukanaan omat oireensa.
Tukea saan Kelasta. Hyvänä apuna on myös Omakanta esimerkiksi reseptien uusimisessa.
Meidän terveyskeskuksemme Somerolla on tyydyttävä, mutta sielläkin on parantamisen varaa. Lääkäreille muistuttaisin, että potilaan pitää olla keskiössä.
Hyvinvointialue aloittaa toimintansa 2023 lähtien. Äänestin Jani Kurvista ja hän pääsi aluevaltuustoon. Odotan paljon häneltä. Somero ansaitsee parasta.

Michael Fahmy
maailmankansalainen