Omatoimikirjasto käytössä syksyyn mennessä

0
- Someron kirjastossa on ollut haasteellisiakin asennuspaikkoja, ollaan oltu korkealla ja ahtaissakin paikoissa, sanoo Jarno Nieminen katonrajassa kaapeleita vetäessään.

Viime viikolla kirjastossa vedettiin kaapeleita huoltokäytäviä pitkin ja asenneltiin verkkorasioita omatoimikirjaston turvakameroita, kulunvalvontaa ja kuulutusjärjestelmiä varten.

Kirjastonjohtaja Petra Julin on katsellut tyytyväisenä esitöitä, jotta kirjastoautomaation osaaja Mikro-Väylä voi aikoinaan asentaa paikoilleen sisäänkirjautumis- ja ohjausyksikön, kuulutusjärjestelmän ja kamerat sekä yhdistää ne kirjastojärjestelmään.

Kirjastonjohtaja kehaisee Somerolta ja lähikaupungeista löytyvän ammattilaisia, jotka tarttuvat työhön ja ovat valmiita ratkomaan ongelmia. Kiitosta saavat muun muassa Sähkö-Matti Forssasta ja ANV-lukkopalvelu Salosta.

– Kaupungin tekninen toimi on tehnyt todella hyvää työtä, samoin atk-puoli. Kirjastojärjestelmä on päivitetty. Kirjastoon on rakennettu verkkoympäristö, joka mahdollistaa omatoimikirjaston automaation ja myös vastaanottamaan muita tulevaisuuden uutuuksia.

Julin laskee, että tällä ripeydellä omatoimikirjasto on jo alkusyksystä valmis ja toiminnassa Somerolla.

– Olemme edellä aikatauluja. Aiemmin ennakoimme valmista olevan vasta joulukuussa. Mutta kyllä tässä vielä töitä riittää, esimerkiksi sähkötöiden ammattilaisille, kuten hälytysjärjestelmien päivityksessä ja valojen ajastuksessa.

Aikaa pitää antaa myös automaation käyttöopetukseen.

Omatoimikirjasto tarkoittaa sitä, että asiakas voi käyttää kirjaston palveluja silloinkin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla. Voi lainata aineistoa, käyttää tietokoneita, kopioida materiaalia ja lukea lehtiä. Somerolla omatoimikirjasto on rajattu alakertaan; yläkerta eikä Parvigalleria ole käytössä.

Henkilön on allekirjoitettava omatoimikirjaston käyttösopimus, jotta saa oikeuden palveluihin.

On kaavailtu, että omatoimikirjasto olisi avoinna joka päivä kello 7–21. Perjantai- ja lauantai-illat rajataan pois.

Petra Julin tähdentää, että omatoimikirjasto on lisäpalvelu. Työntekijöitä ei olla vähentämässä eikä henkilökohtainen ja ammattitaitoinen ohjaus ole loppumassa.

– Itse asiassa omatoimikirjasto lisää työtä: on järjesteltävää, hoidettava palautuksia ja selvitettävä varauksia. Nyt kun lähdemme pois töistä, niin tiedämme, että tilat ovat aamulla samassa järjestyksessä ja kunnossa kuin lähdimme illalla.