Someron Marttayhdistyksen ruokapeukalot antoivat ohjeita pääsiäisen ruoiksi. Ne on tehty tutuista raaka-aineista, kuten kananmunista, rahkasta, herneistä, lampaan jauhelihasta ja broilerista.

Lammaspaimenen paistos

Valmistusohje

1 kg perunamuusia

2 keltuaista

Kastike:

2 porkkanaa

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

300 g lampaanjauhelihaa

2 rkl öljyä

3 rkl tomaattipyreetä

2 rkl tuoretta, hienonnettua timjamia

1 rkl tuoretta, hienonnettua rosmariinia

2 tl worcestershire-kastiketta

1 lihaliemikuutio

4 dl vettä

1/4 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

Pinnalle:

1 dl raastettua parmesaania

Sekoita keltuaiset perunamuusin joukkoon.

Valmista kastike. Kuori ja raasta porkkanat. Kuori ja silppua sipulit.

Paista jauheliha öljyssä pannulla. Laske lämpöä ja lisää joukkoon porkkana ja sipulit. Paista pari minuuttia. Lisää tomaattipyree, mausteet, liemikuutio ja vesi. Anna porista pari minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Lusikoi päälle perunamuusi.

Ripottele pinnalle juustoraaste.

Paista 225°C:sen uunin alatasolla noin 20 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniisti väriä.

Kanakiusaus

500 g peruna-sipulisekoitusta (pakaste)

400 g hunajamarinoitua

broileria

nokare voita

1 paprika

3 dl kermaa

1 tl currya

suolaa

juustoraastetta

Kuutioi paprikat, kuullota voissa pannulla, lisää curry, ruskista broilerin palat. Lisää puolet kermasta, anna hautua hetki. Mausta suolalla. Sekoita seos ja perunasipulisekoitus uunivuokaan, lisää loppu kerma. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Lisää juustoraaste pinnalle ja jatka paistamista uunissa, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Keveä kevätsalaatti saa pirteyttä sitruksista.

Keveä kevätsalaatti

1 ruukku rucolaa

1 ruukku herneenversoja

200 g pakasteherneitä

1 appelsiini

1 sweetie, greippi tai muu sitrushedelmä

1 keltainen paprika

cashewpähkinöitä

Kastike

0,5 dl oliiviöljyä

2 rkl vaalea balsamiviinietikkaa

1 rkl juoksevaa hunajaa

suolaa

mustapippuria

Kiehauta ja jäähdytä herneet nopeasti.

Kuori sweetie ja appelsiini hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa yksi hedelmälohko kerrallaan irti kalvoja pitkin. Pilko paprika.

Levitä tarjoiluvadille rucola ja herneenversot, paloitellut hedelmälohkot mehuineen, paprikat ja herneet.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään hyvin. Kaada kastike salaatin päälle, jätä osa tarjolle pieneen kannuun.

Paahda cashewpähkinät ja laita salaatin päälle.

Täytetyt kananmunanpuolikkaat ovat pääsiäisklassikko.

Täytetyt munanpuolikkaat

4 kovaksi keitettyä munaa

Täyte:

100 g savusilakkaa

keitetyt keltuaiset

2–3 rkl kermaa

1 rkl tillisilppua

suolaa

valkopippuria

Koristeeksi:

tillinoksia tai

vihanneskrassia

Leikkaa kuoritut munat pituussuunnassa kahtia. Ota talteen keltuaiset ja leikkaa kunkin munanpuolikkaan pohjasta pois ohut viipale niin että munanpuolikkaat pysyvät tukevasti vadilla.

Perkaa savusilakat ja irrota niistä fileet. Nypi kylkiruodot pois mahdollisimman tarkkaan.

Survo keltuaiset ja savusilakkafileet haarukalla tasaiseksi tahnaksi. Pehmennä kermalla sopivaksi. Mausta seos tillisilpulla sekä maun mukaan suolalla ja valkopippurilla.

Nostele seosta munanpuolikkaille. Koristele tillinoksilla.

Mangorahka on raikas päätös pääsiäisaterialle.

Mangorahka
1 prk rahkaa
2 dl kuohukermaa
½ sitruunan mehu
sokeria ja vaniljasokeria
½ mango kuutioina

Kaada rahka kulhoon, lisää mangon palasia joukkoon, mausta sokerilla. Vaahdota kerma ja sekoita rahkaseokseen. Asettele jälkiruokamaljoihin, koristele annokset mangon palasilla.

Persikka-rahkapiirakka

Pohja:

3 1/2 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1/2 tl suolaa

2 dl kevytkermaa

1 kananmuna

1/2 dl ruokaöljyä tai

juoksevaa margariinia

Täyte:

1 prk (200 g) maitorahkaa

1 kananmuna

noin 1 dl sokeria

1 dl maitoa

1 prk säilykepersikoita

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää kevytkerma, kananmuna ja öljy nopeasti sekoittaen.

Levitä taikina voideltuun, pyöreään piirakkavuokaan, halkaisija noin 30 senttimetriä.

Valmista täyte. Sekoita maitorahka, kananmuna, sokeri ja maito keskenään.

Valuta ja viipaloi persikat. Laita persikkaviipaleet taikinan päälle.

Kaada rahkaseos niiden päälle. Voit laittaa persikkaviipaleet myös rahkaseoksen päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.

Tarjoa hyvin jäähtyneenä.