Somerolle oma reserviläisyhdistys

0
Harjoitukseen lähtevien reserviläisten joukko kuittaamassa talvivarusteita itselleen. Kuva Jouko Vähä-Koskela/TS

Somerolle ollaan perustamassa omaa reserviläisyhdistystä. Asian taustalla on valokuvaaja Ilkka Ärrälä, joka kutsuu mukaan toimintaan niin miehiä kuin naisiakin.
– Miehet ja naiset ovat tervetulleita, mutta erityisesti naisia Ärrälä kannustaa miehiseksi mielletyn toiminnan pariin.
Someron Reserviläiset ry:n perustava kokous pidetään vielä tämän kuun aikana. Somero-lehdessä ilmoitetaan tarkemmasta ajasta.
– Itse hakeuduin mukaan reserviläisjärjestöön Ukrainan sodan alettua. Lähin yhdistys löytyi Koskelta, kertoo Ärrälä.
– Samalla virisi ajatus siitä, voitaisiinko Somerolle perustaa oma yhdistys.
Paikkakunnalla toimii Someron Reserviupseerikerho, jonka puheenjohtaja on Aki Laurila, mutta noin 40-jäseninen yhdistys on tarkoitettu reservin upseerin koulutuksen saaneille.
– Uudessa perustettavassa yhdistyksessä ei ole jäsenille muita kriteerejä kuin Suomen kansalaisuus ja täysi-ikäisyys, sanoo Ärrälä.
– Kyseessä on maanpuolustushenkeä kohottava toiminta. Mukana ei ole puoluepolitiikkaa tai nationalismia, vaan ainoastaan maanpuolustusaate. Reserviläiset on yleishyödyllinen järjestö, joka antaa valmiuksia kriisiajan toimintaan, kertoo Ärrälä, joka itse on vielä parin vuoden ajan Suomen armeijan asevelvollinen reserviläinen.
Ilkka Ärrälä on ajatellut, että perustettavan yhdistyksen tavoitteena voisi olla muun muassa kouluttaa jäseniään tulemaan toimeen ilman sähköä ja pienillä ruokavarannoilla. Tarkoitus on myös innostaa kunnon kohotukseen, antaa ensiapukoulutusta, opettaa naamiointia, avunantoa kriisitilanteissa sekä muun muassa luonnon tarjoaminen ruoka-antimien tehokasta hyödyntämistä.
Ärrälälle itselleen luonnossa oleminen on tuttua lapsesta saakka muun muassa partiotoiminnan myötä. Vuosittain hän viettää myös kuukausia kullankaivuhommissa Lapin erämaissa, ja nyttemmin hän on aloittanut metsästysharrastuksen.
Hän toivoo mukaan reserviläistoimintaan myös järjestöjä ja ihmisiä, joille on erityisosaamista maanpuolustukseen liittyvissä asioissa.
– Esimerkiksi marttoja, urheilujärjestöjen väkeä, terveydenhuollon ammattilaisia, poliiseja, palokuntalaisia…
Myös yritykset ja yhdistykset ovat tervetulleita kannattajajäseniksi.
– Lisäksi reserviläisharrastus tuo mukanaan mahdollisuuden osallistua maanpuolustuskoulutuksiin, joita Maanpuolustusyhdistys-MPK tarjoaa, kertoo Ärrälä.
Tähän toimintaan kuuluvat myös sotilastaidot, aseet ja ammunta.
Naisille pidetään myös ihan omia koulutuspäiviä.
Kybersotakoulutuskin on tärkeä osa nykypäivää.
Ilkka Ärrälä oli itse juuri mukana MPK:n OSINT-koulutuksessa Säkylässä.
– Viikonlopun harjoitukseen odotettiin mukaan 300 osallistujaa ja 600 tuli, valottaa Ärrälä aiheen kiinnostavuutta.
OSINT-koulutuksessa selvitetään sosiaalisessa mediassa tapahtuvia asioita, lokaatioita ja sitä, onko kyse oikeasti tapahtuneesta asiasta vai ei.
– Eli se on verkkotiedustelutoimintaa julkisista lähteistä. Jatkuvasti laajeneva sosiaalinen media on voimakas ase. Se on nyt nähty Ukrainan ja Venäjänkin sodassa, ja sen taistelun on Venäjä hävinnyt mennen tullen.
Suomen Reserviläisliitto, jonka alla Someronkin yhdistys tulee toimimaan, tunnetaan Suomen suurimpana maanpuolustusjärjestönä. Sen tarkoitus on ylläpitää kansalaisten maanpuolustustahtoa ja edistää reserviläisten kenttäkelpoisuutta.
Parhaiten reserviläisliitto tunnetaan ehkä seppeleenlaskuista ja maanpuolustusjuhlista, joita järjestetään eri puolilla maata erityisesti kansallisina juhlapyhinä, mutta kyse on siis paljon muustakin.
– Tärkeintä toiminnassa on ihmisten auttaminen ja opettaminen auttamaan muita. Vanha sanonta kuuluu ”Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan.” Eli paikallisjoukkoja koulutetaan, jotta tarvittaessa sitten osataan toimia, Ärrälä muistuttaa.