SoVon naisten voittotili auki

0
Voiman pojat (kuvassa Otto Ristimäki, Vili Nokka ja Lenni Käkönen) venyivät hienosti tasapeliin turkulaista FC Interiä vastaan sunnuntain kotiturnauksessa.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Someron Voiman naisjoukkue ei vitkastellut voittotilinsä avaamisessa toisella pelikaudellaan jalkapallon Länsi-Suomen alueen Nelosessa. SoVo kukisti kotiavauksessaan Lauttakylän Lujan 3–2 (1–1).
Edellisen viikon sarja-avauksessaan Kaarinassa somerolaisjoukkue oli kovaa kotijoukkuetta vastaan aseeton ja hävisi 0–9. Toisen kierroksen vastustaja Luja oli tasoltaan selkeästi vaatimattomampi; osin senkin vuoksi, että sen kokoonpanosta puuttui tukku runkopelaajia, eikä vaihtopenkiltäkään löytynyt lainkaan apuvoimia.
SoVolla vaihtopelaajia oli viisi, mikä mahdollisti hyvän juoksutempon läpi ottelun. Kotijoukkue hallitsi palloa enimmän osan ajasta, mutta Luja osoitti vaarallisuutensa terävillä vastahyökkäyksillä.

Tulokas aloitti maalinteon

Vähän avausjakson puolivälin jälkeen SoVon pyöritys vastustajan maalin edustalla tuotti tulosta. Tulokaspelaaja Azra Özdemir nosti pallon hallitusti yli maalivahdin, siirtäen kotijoukkueen 1–0 johtoon.
Nopeudellaan monia vaaranpaikkoja SoVon puolustusalueella aiheuttanut Lujan Niini Knuutila onnistui vähän ennen taukoa yllättämään SoVo-vahti Viivi Karttilan, joten toiselle pelijaksolle lähdettiin 1–1 tasalukemista.
Toisen kerran kotijoukkue siirtyi johtoon, kun jälkimmäistä puolikasta oli pelattu vajaat 20 minuuttia. Mira Rajala viiletti pallon kera hyökkäysalueen laidalta läpi, tarjoili hyvän keskityksen maalin edustalle nousseelle Seena Lahdelle ja tämä sijoitti pallon vuorenvarmasti maaliin.
Kymmenen minuuttia ennen loppua SoVon puolustukselle sattui pieni uinahdus, jonka Lujan Piritta Palonen käytti hyväkseen ja tasoitti lukemat 2–2:een.

Haalijoki iski voittoniitin

Voitontahoinen Voima ei ollut kuitenkaan sanonut vielä viimeistä sanaansa. Muutama minuutti vieraiden tasoituksen jälkeen SoVo kehitteli näppärän hyökkäyksen, jonka päätteeksi Özdemir vapautti mainiolla syötöllä Eerika Haalijoen hyvään maalipaikkaan. Nuori nainen latasi komealla vedolla kotijoukkueen kolmannen kerran johtoasemaan ja tämä etumatka kesti loppuvihellykseen asti.
Viime kaudella SoVo oli vasta totuttelemassa täydellä kentällä, täydellä peliajalla ja täydellä (yhdentoista pelaajan) kokoonpanolla pelaamiseen. Etenkin maalinteko oli silloin hyvin pulmallista, mutta ottelun perusteella oppirahat on makseltu ja selvää kehitystä joukkueen kokonaisvaltaisessa pelaamisessa on tapahtunut.
Tulevana perjantaina SoVon naiset esiintyvät jälleen kotiareenallaan, jonne vastustajaksi saapuu Turun Pyrkivä.

SoVon kokoonpano: Viivi Karttila (mv), Linnea Sariola, Emilia Salo, Amanda Virtanen, Maria Frankberg, Eerika Haalijoki, Marjukka Lamppu, Mira Rajala, Seena Lahti, Hilppa Juote, Sanni Hiisilä, Oili Ovaskainen, Irene Lehtinen, Maija Kemppainen, Azra Özdemir ja Saana Lönnqvist.

Tytöille täpärä avaustappio

Uusi pelikausi pallokentän tekonurmella avattiin Voiman joukkueiden toimesta melkoisella vyörytyksellä. Pistekamppailuja kävivät naisten lisäksi 14-vuotiaiden tyttöjen ja 17-vuotiaiden poikien joukkueet sekä 12-vuotiaiden sarjan tytöt ja 9-vuotiaat pojat.
T14-ikäluokan tytöt kohtasivat 8 vastaan 8 -sarjan kauden avauksessaan Liedon Pallon/Piikkiön Palloseuran YJ:n kakkosjoukkueen. Loppuun asti jännittävä kamppailu päättyi vieraiden 2–1 (0–1) voittoon.
Alkuminuuttien tunnustelun jälkeen SoVo lisäsi liikettä peliinsä ja alkoi vähitellen saamaan hyökkäyspeliään käyntiin. Noin varttitunnin jälkeen LiePa/PiPS kolisutteli Alisa Kaupin vartioiman SoVo-maalin pystytolppaa ja miltei saman tien kotijoukkue käynnisti nopean vastaiskun. Se päättyi Ella Paijan näyttävällä laukauksella iskemään SoVon 1–0 johto-osumaan.
Toisen jakson alussa ja loppupuolella vierasjoukkue viimeisteli ottelun viimeisiksi jääneet maalit, joten lupauksia antaneesta esityksestään huolimatta Someron tytöt jäivät vielä ilman kauden ensimmäistä sarjapistettään.

SoVon T14-kokoonpano: Alisa Kauppi (mv), Peppi Linden, Katriina Rasila, Ella Nieminen, Laura Kurvinen, Oona Kainulainen, Ella Paija, Melinda Ahonen, Viivi Laiho, Minea Ahonen ja Noora Kurvinen.

Pojille tuntumaa kovasta sarjasta

Edelliskausilla alle 14- ja alle 15-vuotiaiden aluesarjoissa hyvin menestyneet Voiman (pääosin) vuonna 2006 syntyneet pojat tekivät alkaneelle kaudelle rohkean loikan alle 17-vuotiaiden Kolmoseen.
Monet joukkueista, kuten esimerkiksi avausvastustaja Littoisten Työväen Urheilijat, koostuvat vanhemmista, kookkaammista ja fyysisesti vahvemmista pelaajista, joten ensimmäisestä kaudesta tämän ikäluokan peleissä ei ole luvassa SoVon pojille helppoa.
LTU iski pelissä nopean avausmaalin, mutta sen jälkeen edettiin pitkä tovi ilman lisäosumia. Avausjakson lopussa ja heti toisen alussa LTU viimeisteli tehokkaasti ja voitti kamppailun lopulta 5–0 (2–0).
SoVo oli pääosan peliajasta hieman alakynnessä, mutta pääsi kuitenkin muutamaan otteeseen hätyyttelemään kaarinalaisvastustajan maalia. Vielä viimeisellä peliminuutilla Akseli Hakamäki taiteili itsensä oivalliseen tekopaikkaan, mutta hänen ja muiden voimalaisten harmiksi pallo kumahti LTU:n maalin pystytolppaan.
– Ei ollut meillä paljon jakoa tässä pelissä. Vastustaja oli kyllä tänään hyvä ja meillä oli käytössämme vain yksi vaihtopelaaja. Toivottavasti pääsemme seuraavilla kierroksilla paremmin mukaan peliin, SoVon P17 –joukkuetta valmentava Henri Hakamäki kommentoi sarja-avausta.

SoVon P17 kokoonpano: Luukas Kyyrä (mv), Sebastien Galuszka, Akseli Hakamäki, Oliver Helenius, Martti Kanasuo, Markus Veikkola, Markku Aaltonen, Eero Lehtinen, Eeli Pynninen, Matias Koskinen, Micky Enqvist ja Aimo Kurvinen.

Aurinko ja pelitaso lämmittivät

Hienoista olosuhteista pääsivät ensimmäisinä nauttimaan 12-vuotiaiden alueellista Kakkosta 8 vastaan 8 -ryhmityksin pelaavat tyttöjuniorit.
SoVo oli saanut vieraakseen Kimito Sporföreningin, eli KSF:n Kemiönsaarelta. Molemmat joukkueet esittivät ajankohtaan nähden yllättävänkin hyvää peliä, varsinkin puolustusalueillaan. Maalien viimeistely tuotti enemmän vaikeuksia, mutta kolme merkintää maalisarakkeeseen sentään kirjattiin.
Kun KSF onnistui maalinteossa kahdesti ja kotijoukkue vain kertaalleen, lopputulokseksi saatiin 2–1 (1–0) vierasvoitto.
SoVon ainoaksi jäänyt osuma, kavennus 1–2:een, syntyi sen verran myöhään, ettei kotijoukkueelle jäänyt enää aikaa tasoitukseen. Mukava palkinto yritteliäisyydestä tuo Liisa Lehtosen hallitusti sooloilema maali silti oli ja antanee joukkueelle lisää itseluottamusta seuraaviin peleihin.

SoVon T12-kokonpano: Iida Taimela (mv), Lotta Puotsaari, Melina Montti, Emmy Lundberg, Fanny Pettersson, Kiia Vuorela, Mikaela Saneri, Ellen Rantanen, Peppi Lindström, Laura Kurvinen, Verna Teräväinen, Linda Timperi, Liisa Lehtonen, Sofia Jalli, Peppi Kontio ja Noora Kurvinen.

Nuorimmaiset ilakoivat maaleilla

Voima isännöi P9-ikäluokan kakkostason A1-lohkon turnausta, jossa mukana olivat FC Inter Turusta, Paimion Haka sekä Paimion ja Sauvon alueilla toimiva Peimari United.

SoVo sai heti kauden alkajaisiksi pelinsä mukavasti käyntiin ja maalihanan auki. Interin kanssa somerolaiset pelasivat 3–3 tasapelin, Hakaa vastaan tuloksena oli 3–8 tappio ja päivän huipennukseksi SoVon pojat nousivat Peimari-ottelussa pitkältä takamatkalta riemukkaaseen 8–7 voittoon.
Valmentaja Juho Petterssonin ei tarvinnut kentän laidalta tätä Voiman nuorimmaista sarjatoiminnassa mukana olevaa poikajoukkuetta juurikaan ohjeistaa, eikä senkään vertaa innostaa. Sovitut pelikuviot ovat jo ihailtavan hyvin iskostuneet pelaajien mieleen ja heidän yritteliäisyytensä kelpaa esimerkiksi vanhemmillekin. Aito peli-ilo huokui alusta loppuun.
Se, mikä valmentajan piti pelien aikana kiireisenä, oli vaihtojen ajoittaminen ja peliajan takaaminen kaikille 17:lle kokoonpanossa olleelle pelaajalle. Tuo ei ole aivan helppo homma, kun tämän sarjan peleissä voi olla kentällä samanaikaisesti vain maalivahti ja neljä kenttäpelaajaa.
Voiman maalintekijöinä kunnostautuivat Elias Tuomela, Jami Talvi, Akseli Laine ja Hermanni Pettersson. Reilun pelin ansioista jaettavia ”vihreitä kortteja” saivat Tuomela, Laine ja Väinö Paakki.
P9-kokoonpanossa olivat myös Miska-Onni Laukkanen, Lenni Käkönen, Riku Lauttia, Otto Ristimäki, Rene Mäkinen, Konsta Lindberg, Tate Torkkola, Nikolas Saneri, Jami Elosilta, Vili Nokka, Petro Koski, Veikka Pelto-Lampola ja Jussi Heinonen.