Suurin osa aluevaltuutetuista teki vaalirahoitusilmoituksen ajoissa

0
Jani Kurvinen

Suomessa 104 hyvinvointialueiden valtuutettua tai varavaltuutettua ei tehnyt ajoissa ilmoitusta vaalirahoituksestaan aluevaaleissa. Suurin osa 2 785 valtuutetusta ja varavaltuutetusta kuitenkin jätti ilmoituksensa määräaikaan mennessä eli 28.3. Ajoissa ilmoituksensa jätti 2 681 henkilöä eli 96 prosenttia ilmoitusvelvollisista.
Ajoissa ilmoituksensa jätti myös Someron aluevaltuutettu Jani Kurvinen (kesk.), jonka kulut ja rahoitus olivat 2 045,00 euroa. Myös varavaltuutettu Riitta Lehtinen (sd.) teki ilmoituksensa ajoissa. Hänen kulunsa ja tulonsa olivat 2 158,04 euroa.

Riitta Lehtinen

Ajoissa ilmoituksensa jätti niin ikään Somerolla K-Market Someroa pyörittävä salolainen Mikko Lundén, jonka vaalirahoitus oli 1 987,11 euroa.
Aluevaalien suurin kampanja oli kooltaan 35 893,82 euroa ja pienin 0 euroa. Suurin kampanja toteutettiin Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella.
Aluevaalien vaalirahoituksen määrä kokonaisuudessaan on tämänhetkisen tiedon mukaan yhteensä noin 4,56 miljoonaa euroa.
– Valvojalle oli kiinnostavaa valmistautua valvomaan ensimmäistä kertaa pidettyjä aluevaaleja. Olemme jo varhaisesta vaiheesta lähtien välittäneet tietoa vaalirahoitusilmoitusten tekemisestä, jotta kaikki valtuustoon ja varasijoille valitut ovat tietoisia velvollisuudestaan kertoa vaalikampanjansa rahoituksesta avoimesti yleisölle, VTV:n ylitarkastaja Jonna Carlson sanoo.
Tarkastusviraston vaalirahoitusvalvonta on yhteydessä niihin, jotka eivät vielä ole palauttaneet ilmoitustaan. Jos ilmoitusta ei kehotuksista huolimatta palauta, alkaa uhkasakkoprosessi haastemiesten avustuksella. Uhkasakko on suuruudeltaan 5 000 euroa. Aiemmin uhkasakkoprosessi on aloitettu useissa vaaleissa, mutta tähän asti kaikki ilmoitusvelvolliset ovat toimittaneet vaalirahoitusilmoituksensa ennen sakkoon tuomitsemista.