Syntisten laulujen ilta kirkossa: Eppuja, Juicea, Baddingia…

0
Juice Leskinen

Alkuvuodesta 2020, ennen koronaa, Someron seurakunnan kanttori Olli Salomäenpää , pappi Lilli-Irmeli Hintsa ja tiedotuksesta vastaava Essi Torkkomäki-Ryhtä suunnittelivat yhdessä Somerniemen musiikkiteatterin Emmi Ali-Yrkön ja Salla Ojalan sekä muusikko Kari Luodon kanssa Syntisten laulujen iltaa.
– Oli tarkoitus toteuttaa pääsiäiseen liittyvä ilta, jossa ei lauleta virsiä, vaan sellaisia lauluja, jotka ovat somerolaisia koskettaneet, ja olleet tärkeitä jossakin elämäntilanteessa, kertoo Hintsa.
Illan teemaksi valikoitui pääsiäisen suuret tunteet: pelko, yksinäisyys, suru ja rakkaus. Kaikilla halukkailla oli mahdollisuus esittää toiveita, mitkä laulut he haluaisivat olla kuulemassa tai laulamassa hiljaisen viikon iltana Someron kirkossa.
– Kaksi vuotta on odotettu, että Syntisten laulujen ilta voitaisiin järjestää. Laululista ja illan ääriviivat ovat olleet tallessa, ja yhteistyö Somerniemen musiikkiteatterin sekä Kari Luodon kanssa pysynyt, vaikka aikaa on kulunut ja maailmassa on ehtinyt paljon tapahtua.
Hiljaisen viikon keskiviikkona 13.4. odotus näillä näkymin päättyy ja Someron kirkkoon voi lähteä laulamaan ja kuuntelemaan toivotut kappaleet, joita teemoihin sopivat tekstin kuljettavat eteenpäin. Luvassa on Ultra Brata, Johanna Kurkelaa, Eppu Normaalia, Happoradiota, Juicea, Rauli Badding Somerjokea
Kirkkoon on vapaa pääsy, eikä käsiohjelma maksa mitään. Tilaisuuden lopuksi on mahdollisuus osallistua kolehtiin, jolla tuetaan Ukrainan tilannetta.
– Musiikki osuu ihmisen sieluun, menee jonnekin syvälle ja koskettaa. Joku kappale uppoaa heti ensikuulemalta, mutta useimmiten rakkaimmat laulut ovat sellaisia joihin liittyy muistoja, ovat tuttuja ja joiden sanoma on tullut lähelle jossakin elämänvaiheessa. Monissa ”maallisissa” lauluissa koemme samaa syvyyttä ja hengellisyyttä, mikä kuuluu virsiin ja uskonnollisiin lauluihin, toteaa Hintsa.